latinica  ћирилица
30/04/2019 |  10:12 ⇒ 11:02 | Аутор: СРНА

Лијек "утрогестан" од сутра бесплатан

Лијек "прогестерон", комерцијалног назива "утрогестан", од сутра ће у Републици Српској бити бесплатан за труднице којима је прописан због опасности од побачаја или пријевременог порођаја.
Трудноћа - Фото: илустрација
ТрудноћаФото: илустрација

Овај лијек од сутра ће се налазити на листи "А" лијекова Фонда здравственог осигурања Републике Српске, што значи да ће га Фонд у потпуности финансирати за труднице којима је прописан.

Из Фонда је саопштено да ће на овај начин додатно бити унапријеђена здравствена заштита трудница у Српској, што и јесте опредјељење Фонда и Владе Српске, те су протеклих година увели више права с циљем подршке наталитету и пронаталитетној политици.

- У Републици Српској у прошлој години је уведен и трећи поступак вантјелесне оплодње, чиме смо се по овом праву изједначили са много развијенијим земљама. Фонд здравственог осигурања је међу првима у региону почео да финансира и чување ембриона за парове који природним путем не могу да добију потомство - истиче се у саопштењу.

Наглашава се да су ова проширења права остварена првенствено захваљујући стабилизацији пословања Фонда и уштедама које су постигнуте рационализацијом и управљањем трошковима.

Из Фонда подсјећају да трудницама и породиљама у потпуности финансирају здравствену заштиту, а сносе и све трошкове прегледа и савјетовања за планирање породице, те прегледе, дијагностику и лијечења за вријеме трудноће, порођаја и током материнства.