latinica  ћирилица
30/04/2019 |  11:00 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Снажно афирмисати права радника

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је поводом 1. маја - Међународног празника рада честитку радницима Српске, поручивши да ће институције Републике Српске наставити да његују и јачају социјални дијалог, подстичу запошљавање и креирају законска рјешења која ће унаприједити привредни амбијент и допринијети економском развоју Републике.
1. мај, празник рада - Фото: илустрација
1. мај, празник радаФото: илустрација

- Радницама у Српској честитам 1. мај - Међународни празник рада са жељом да га проведу у добром здрављу, расположењу и солидарности - навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је обиљежавање Међународног празника рада прилика да се подсјетимо на све оне који су утрли пут праведнијим и хуманијим условима рада, али нас, како је додала, и обавезује да сви заједно максимално доприносимо изградњи друштва социјалне толеранције, правде и унапређењу општег стандарда радника.

- У протеклом периоду, кроз партнерски однос и дијалог са социјалним партнерима, донесене су бројне мјере и започет низ процеса чији је циљ унапређење материјалног положаја запослених - нагласила је Цвијановићева.

Захваљујући доброј комуникацији између социјалних партнера, навела је она, постигнута су заједничка рјешења која су за резултат имала повећање плата, пензија, смањење оптерећења пословној заједници, већа социјална давања и заштиту, увођење нових социјалних права, повећање броја запослених и остварене солидне макроекономске показатеље, који представљају добру основу за наставак реформи и континуиран привредни раст.

- У жељи да и у наредном периоду свједочимо побољшању животног стандарда грађана Републике Српске, још једном честитам 1. мај - Међународни празник рада - наведено је у честитки Цвијановићеве.

 

Премијер Републике Српске Радован Вишковић честитао је данас 1. мај грађанима, радницима и синдикатима у Републици, поручивши да приоритет Владе Српске остаје стварање повољнијег пословног амбијента, привлачење инвестиција, те услова за нова запошљавања и побољшање животног стандарда.

Вишковић је у честитки, коју је упутио у своје и у име Владе Српске, истакао да је 1. мај симбол борбе за права радника, социјалну правду и радничку солидарност.

- Позивам вас да заједно истрајемо у борби за остваривање ових идеала и допринесемо стварњу што квалитетнијих услова рада у нашем друштву - додао је он.

Он је навео да ће Влада ускоро предложити нови сет закона, с циљем растерећења привреде и повећања плата.

"Кроз законску регулативу дефинисаћемо да се послодавцима који повећају плату запосленима, на крају године врати знатан дио пореских давања", додао је премијер Српске.

Подсјећа се да Влада и ове године наставља реализацију успјешног Програма запошљавања, којим стимулише послодавце да отварају нова радна мјеста.

- С поносом истичем и да ће Влада од ове године редовно обезбјеђивати послове приправника у институцијама Републике Српске за најбоље студенте са два јавна универзитета у Републици Српској, јер на младим и стручним људима остаје развој и просперитет Републике - наводи Вишковић.

Вишковић је напоменуо да од ове године Влада спроводи и Програм преквалификације високообразованих незапослених лица у правцу основних ИТ вјештина, да би та лица била конкурентнија на тржишту рада.

- Све ове активности Влада Републике Српске осмишљава и води кроз дијалог и у сарадњи са социјалним партнерима, чија нам је помоћ и савјетодавна улога од непроцјењивог значаја. Жеља нам је да наставимо да унапређујемо сарадњу са нашим социјалним партнерима на добробит свих радника и грађана у Републици Српској - наводи се у честитки.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је грађанима, радницима и синдикатима у Српској 1. мај - Међународни празник рада, поручивши да ће парламент и даље бити посвећен заштити радничких права и унапређењу положаја радника.

- Сви заједно морамо радити у интересу радника и њихових права. Смањење незапослености, отварање предузећа и нових радних мјеста, спријечавање одласка младих, стручњака и радне снаге у иностранство, те већи степен заштите свих запослених мора бити императив у раду свих наших институција - истакао је Чубриловић.

Он је додао да ће Народна скупштина Републике Српске усвајањем нових законских рјешења дати допринос јачању радничких права.

- Право на рад је елементарно људско право и институције морају пронаћи начин да покрену производне капацитете и побољшају укупни привредни амбијент у Републици Српској да би били створени бољи животни услови и побољшан економски стандард наших радника и грађана - навео је Чубриловић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим грађанима у БиХ 1. мај, наводећи да само економски јако и развијено друштво може довести до пуне афирмације и јачања права радника, социјалне правде и солидарности на чему треба предано радити.

- Институције данас треба да буду максимално посвећене поштовању радничких права и настоје да, у сарадњи са представницима синдиката и послодаваца, сачувају што већи број радних мјеста, побољшају положај радника и створе услове за ново запошљавање - истакао је Додик.

Он је додао да је симболика прославе 1. маја да се истакне и подсјети на права и заштиту радника, социјалну правду, солидарност и друге вриједности које карактеришу демократско друштво.

- Свим грађанима у БиХ честитам Међународни празник рада и желим да га проведу у добром здрављу и расположењу - навео је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић честитао је 1. мај - Међународни празник рада, наводећи да је потребно јединство у заједничкој борби за економски јачу, праведну и солидарну Српску.

Милуновић је истакао да је један од кључних циљева Владе Републике Српске већи број нових радних мјеста са већим платама и нагласио да положај запослених у Српској мора наставити да се побољшава, а права из радног односа бити чувана и поштована.