latinica  ћирилица
30/04/2019 |  16:30 ⇒ 01/05/2019 | 11:55 | Аутор: sputniknews.com

Хаотично у Каракасу; пропаст "државног удара", десетине повријеђене

На улицама Каракаса сукобили су се присталице самопроглашеног предсједника Хуана Гваида у намјери да изведу државни удар са војском Венецуеле која је лојална предсједнику Николасу Мадуру. Чули су се и пуцњи, а медији преносе да има десетине повријеђених.
Венецуела - покушај државног удара (Фото: AP Photo / Fernando Llano) -
Венецуела - покушај државног удара (Фото: AP Photo / Fernando Llano)

Руски амбасадор у Венецуели Владимир Заjeмски рекао је да је пуч на који је позвао Гваидо кршење закона те земље.

- Ниједан механизам у садашњем уставу Венецуеле није дао овлашћења предсједнику Народне скупштине да се прогласи за шефа извршне власти - истакао је Зеамски за Глобовизион.

Један од лидера опозиције и Гваидов ментор Леополдо Лопес побјегао је из кућног притвора и затражио азил у амбасади Чилеа у Каракасу, преносе свјетски медији.

Лопес је то учинио заједно са цијелом породицом, а такав потез се тумачи као пропаст покушаја државног удара.

Лопес се налазио у кућном притвору од 2017. године, али је јутрос виђен у Гваидовом друштву када је "наређен покрет за извршење државног удара".

Министар спољних послова Чилеа Роберто Амперо је објавио да је Лопес примљен у њихову амбасаду.

- Лопесов најављени бијег у Чиле сугерише да су Гваидови напори да добије повјерење полиције и војске пропали, пошто је већи дио снага безбједности остао вјеран предсједнику Николасу Мадуру - наводе медији.

Лопес је основао партију Воља народа, коју Гваидо представља у Народној скупштини Венецуеле, а током протеста 2014. године је ухапшен и оптужен за завјеру. Тада је ослобођен, али је 2015. године осуђен на скоро 14 година затвора, због изазивања насиља и до 30. априла 2019. године није био присутан у јавности.

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино Лопес је рекао да ће војска користити сва расположива средства да спријечи покушај државног удара.

Он је то изјавио пошто је објављено да група Гваидових присталица иде ка Мадуровој резиденцији.

- Свако ко дође до предсједничке палате и користи насиље биће спријечен насиљем. Ако будемо морали да користимо оружје, користићемо - рекао је министар.

Упозорио је да ће опозиција, предвођена Гваидом, бити одговорна за сваку смрт на улици, уколико до ње дође и оптужио је противнике режима Мадура да желе крвопролиће.

- Власти су биле озбиљне у најавама да ће користити оружје. Непосредно по обраћању министра, пуцњава је избила у околини сједишта Министарства саобраћаја у Каракасу - пренијели су медији.

На снимцима види како полиција размјењује ватру са непознатим особама, које су наводно пуцале и на цивиле у згради.

Министар је додао и да је мала група војника стала на страну Гваида, те да су се поједини вратили под команду Мадура.

Пуковник војске Венецуеле рањен је данас током сукоба са демонстрантима - изјавио је Падрино.

Он је то написао на Твитеру, наводећи да је до рањавања дошло током сукоба на једном путу.

 -У овом тренутку улази у операциону салу. Сматрам да су вође опозиције одговорне - написао је Падрино.

Према наводима Си-Ен-Ена, 52 особе су повријеђене у данашњим сукобима на улицама Каракаса и смјештене су у оближње болнице. 

Руско Министарство спољних послова оптужило је данас опозицију у Венецуели да се окренула насиљу у свом дрском покушају да увуче оружане снаге у сукобе.

Болтон позвао на промјену режима Венецуеле

Амерички савјетник за националну безбједност Џон Болтон је позвао на "промјену режима" у Каракасу, па оптужио Кубу да контролише тренутну власт Венецуеле.

Он је позвао Мадурове званичнике да промијене свој став и да подрже Гваида "ако им то дозволе Кубанци". Такође је оспорио наводе да је у питању покушај војног пуча јер је, како каже, легитимни предсједник дао наређење војсци: "Јасно је да ово није пуч. Ми признајемо Гваида као легитимног предсједника Венецуеле".

Предсједник САД Доналд Трамп објавио је на Твитеру да помно прати дешавања у Венецуели, као и да Америка стоји уз народ Венецуеле и њихове слободе.

Сусједне земље подржавају Гваида

Министар спољних послова Еквадора Хосе Валенција објавио је на Твитеру кратко саопштење у ком је навео да је његова земља уз Гваида, а слична порука осванула је и на налогу перуанског Министарства спољних послова.

- Влада Еквадора обнавља своју чврсту подршку предсједнику Хуану Гваиду током тешких времена за Венецуелу. Надамо се мирној транзицији без проливене крви. Подржавамо све међународне напоре у том домену - навео је Валенција.

Перу је, у донекле оштријој поруци, навео: "Потпуно подржавамо предсједника Хуана Гваида у његовој борби да поврати демократију у Венецуелу. Мадурова узурпација и диктаторски режим морају да се заврше".

Предсједник Бразила Жаир Болсонаро написао је на Твитеру да помно прати ситуацију у Венецуели и поновио своју подршку "демократској транзицији".

- Бразил је на страни народа Венецуеле, предсједника Хуан Гваида и ослобођења грађана - навео је.

Истовремено, његов син Едуардо који је на челу Комитета за спољне послове Конгреса окривио је Хезболах и кубанске војнике да помажу Мадуру да остане на власти, па додао да се нада да ће бити поражен.

Има повријеђених

Друштвеним мрежама већ неко време круже објаве да међу демонстрантима има рањених, а британски Гардијан је пренио извјештај њихове новинарке која тврди да је међу њима и Викрот Забала (25) који има повреде од гумених метака дуж леђа и по рукама. Наводно, њега је гађала војска док је помагао људима да се склоне са аутопута. Он је оптужио војску да није само користила гумене метке, него да је испалила и стандардну муницију на демонстранте.

Гваидо са присталицама испред војне базе

Раније су се Хуан Гваидо, који се прогласио за предсједника Венецуеле, и његове присталице окупили у Каракасу на ауто-путу испред војне базе Карлота.

Прије тога је Гваидо позвао грађане Венецуеле и војску да изађу на улице, како би окончали операцију "Слобода" за свргавање предсједника државе Николаса Мадура.

Амбасада Венецуеле у Москви објавила је видео на коме је приказана ситуација у близини авио-базе Карлота, гдје се одржава протест Гваидових присталица. На снимку се види да је ситуација у бази мирна.

На улице Каракаса изашли су бројни грађани, како присталице тако и противници Николаса Мадура. На више мјеста дошло је до сукоба између демонстараната и Националне гарде.

Из једног возила, војска је воденим топом растјеравала демонстранте.

Друштвеним мрежама кружи снимка другог возила које је улетило у групу људи и прешло преко њих. Наводно је ријеч о демонстрантима који подржавају Гваида, а инцидент се догодио недалеко од војне базе Карлота. Међутим, та информација није потврђена.

Савјетник америчког предсједника за националну безбједност Џон Болтон је након покушаја државног удара у Венецуели изјавио да војска треба да подржи Националну скупштину.

САД су неколико пута позивале војску Венецуеле да пређе на страну опозиције.

​Болтон је на Твитеру написао да оружане снаге Венецуеле "морају да штите Устав и венецуелански народ".

- Они морају да подрже Народну скупштину и законске институције против узурпације демократије - рекао је он.​