latinica  ћирилица
03/05/2019 |  07:55 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Свјетски дан слободе медија; Честитке званичника

У свијету се данас обиљежава Дан слободе медија који је установљен с циљем да се подигне свијест о значају слободе штампе и да би се подсјетиле владе држава да поштују и подржавају право на слободу изражавања.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су сваком друштву потребни слободни, професионални и независни медији, који поштују традиционалне новинарске вриједности и чије је извјештавање засновано на провјереним чињеницама.

- Институције Републике Српске и убудуће ће, у оквиру надлежности, омогућавати што већи степен медијских слобода, да би медијски радници свој одговоран посао обављали са што мање препрека и потешкоћа - поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је обиљежавање 3. маја - Међународног дана слободе медија прилика да се укаже на значај основних принципа слободе медија, као и њихове улоге у јачању демократских принципа.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је, у честитки поводом 3. маја, Међународног дана слободе медија, да Влада Српске подржава професионално, објективно и непристрасно извјештавање с циљем вјеродостојног информисања грађана.

- Слобода медија је темељ сваког демократског и напредног друштва, а обиљежавањем овог дана скреће се пажња на значај новинарске професије, као и на важност развоја професионалних стандарда и кодекса новинарства - нагласио је Вишковић, који је поводом 3. маја честитку упутио новинарима, редакцијама, уредницима и Удружењу новинара Републике Српске.

 

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је 3. мај - Свјетски дан слободе медија и истакао да је парламент Српске увијек отворен за сарадњу са медијима који су важан стуб демократског друштва.

- Народна скупштина Републике Српске и даље ће бити партнер свим медијима у интересу јавности и грађана. Циљ је да сви заједно створимо што боље услове за рад новинара и побољшање њиховог положаја у друштву - навео је Чубриловић у честитки.

Он је напоменуо да је слобода медија загарантована законом и Уставом Републике Српске.

Предсједник парламента Српске нагласио је да су објективни, независни и професионлани медији незаобилазан коректив друштва, изразивши наду да ће медији, упркос бројним проблемима са којима се сусрећу у раду, бити досљедни у примјени највиших новинарских и етичких кодекса у извјештавању о свим важним политичким, економским и животним темама.

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је новинарима, њиховим удружењима и запосленим у средствима јавног информисања 3. мај, Међународни дан слободе медија, изразивши жељу да медији у Републици Српској и Федерацији БиХ професионално и одговорно обављају свој посао и да њихово извјештавање буде у интересу јавности и истине.

- Међународни дан слободе медија је прилика да се још једном укаже на чињеницу да су слободни и одговорни медији веома значајни за свако савремено и демократско друштво - истакао је Додик у честитки.

Он је нагласио да су у БиХ створени услови за рад свих медија, те да ће професионално новинарство имати увијек пуну подршку друштва, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Градоначелник Брчког Синиша Милић истакао је да професионално, истинито и правовремено информисање јавности даје значајан допринос раду Владе Брчко дистрикта, али и другим сферама живота ове локалне заједнице.

Милић је, у честитки поводом 3. маја - Међународног дана слободе медија, истакао да бити новинар значи бавити се веома одговорном професијом.

Генерална скупштина УН 1993. године прогласила је 3. мај за Међународни дан слободе медија да би подигла свијест држава чланица УН о значају медијских слобода.