latinica  ћирилица
03/05/2019 |  11:20 ⇒ 16:39 | Аутор: СРНА

Обиљежено 27 година од злочина у Добровољачкој улици (ФОТО)

Од страдања припадника ЈНА 2. и 3. маја у Сарајеву прошло је 27 година, а врхунац тог злочина био је у Добровољачкој улици.

За два дана убијена су 42 војника, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима. Овај злочин никада није добио судски епилог.

Годишњица злочина у Добровољачкој и ове године обиљежава се у Миљевићима, умјесто на мјесту гдје се напад догодио, због опструкција, а и да би се избјегло понижавање жртава и њихових потомака.

Обиљежавање, које организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, почело је служењем парастоса у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима.

Фото: СРНА

Послије парастоса, положени су вијенци код централног Спомен-крста. 

Вијенце су положили Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и изасланик предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, у име Владе Српске предсједник Одбора Владе за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић, који је и министар рада и борачко-инвалидске заштите, те делегација Народне скупштине Републике Српске.

Фото: СРНА

Вијенце су положили и делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, челници Града Источно Сарајево и општина у саставу града, те чланови породица настрадалих припадника ЈНА.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је да је недопустиво да Суд и Тужилаштво БиХ нису показали одлучност да процесуирају злочине над Србима.

Злочин над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву давно је требало да добије судски епилог, истакао је директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић. 

Народни посланик Мирослав Вујичић изјавио је да су ови војници и цивили вјеровали да постоје међународно право и правда, да постоје правила ратовања, али да, нажалост, 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву она нису постојала. Према његовим ријечима, настрадали су невини припадници ЈНА јер су вјеровали онима којима нису смјели вјеровати.

Вујичић је напоменуо да ни данас, 27 година послије тог злочина, нема правде за убијене припаднике ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Слободан Бојанић који је рањен на данашњи дан прије 27 година у Добровољачкој улици у Сарајеву, када се повлачила колона припадника ЈНА, оцијенио је да не постоји воља да тај злочин буде процесуиран, те изразио жаљење што не може на мјесту страдања прислужити свијеће својим друговима Здравку Томовићу, Миодрагу Ђукићу и другим настрадалима.

- Имам утисак да се нико не труди да се овај догађај спомене, да се неке ствари изнесу на видјело и да злочинци буду кажњени. Нисам националиста, нисам за рат, ја сам за помирење са људима, а злочинцима се зна гдје је мјесто - рекао је Бојанић и изразио жаљење што породицама страдалих у Добровољачкој улици у Сарајеву није омогућено да на том мјесту одају почаст својим најмилим.

У нападу паравојних муслиманских наоружаних формација на припаднике ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву убијена су 42 припадника ЈНА приликом договореног повлачења из зграде команде војне области, док је 71 рањен, а 207 припадника ЈНА је заробљено. Од 42 погинула војника ЈНА, њих 32 били су Срби, шесторица Хрвати, по два Бошњака и Албанца.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и остатак тадашњег руководства.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.