latinica  ћирилица
03/05/2019 |  13:22 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Милуновић: Недопустиво некажњавање злочина над Србима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас у Источном Сарајеву да је недопустиво да Суд и Тужилаштво БиХ нису показали одлучност да процесуирају злочине над Србима.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Он је подсјетио да се у Миљевићима већ трећу годину обиљежава страдање припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године јер ранијих година у том граду у Федерацији БиХ није било могуће обезбиједити служење помена за страдале.

Милуновић је у изјави новинарима напоменуо је помен на мјесту страдања у Добровољачкој улици у Сарајеву био онемогућен због хулиганског понашања бивших припадника муслиманских паравојних формација, који су вријеђали и жртве и њихове најближе сроднике, као и све оне који су дошли да одају почаст.

Према његовим ријечима, муслиманска страна све вријеме наводи да су припадници ЈНА у колони у Добровољачкој улици били легитимни војни циљ, мада је то била војна колона у маршевском борбеном поретку, за коју је било договорено да мирно изађе из Сарајева.

Он подсјећа да су тада убијани војници који су били онеспособљени за борбу, што је, према свим међународним конвенцијам и правилима, кажњиво и сматра се ратним злочином.

Милуновић истиче да су они убијани на свиреп начин, те подсјећа и на мемоаре некадашњег команданта Унпрофора генерала Луиса Мекензија, у којима наводи да је то један од његових најтежих дана у животу, јер је видио припаднике Територијалне одбране такозване РБиХ који пуцају у лица у цивилном возилу које је било у колони, те трагове крви на вјетробранским стаклима.

- Ако то за Тужилаштво БиХ није злочин, не видим када и како ће бити суђено за злочине почињене над Србима - каже Милуновић.

Милуновић, који је и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, наглашава да нико није процесуиран ни за злочине над Србима и на подручју Бирча и Подриња, западнокрајишких општина.

"Не очекујем за сада ништа ново. Уколико се настави са овом праксом, биће очигледно да Тужилаштво и Суд БиХ постоје само зато да суде Србима, а, с друге стране, злочини почињени над Србима остају некажњени", изјавио је Милуновић.

У насељу Миљевићи у Источном Сарајеву данас је обиљежено 27 година од страдања припадника ЈНА у Сарајеву, када су убијена њих 42, рањен 71, а 207 заробљено и мучено у логорима.