latinica  ћирилица
03/05/2019 |  15:56 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Шест ученика Машинске школе у Приједору добило понуду за посао у металној индустрији

Образовањем ученика према потребама тржишта рада и захваљујући квалитетној практичној настави, многи су успјели да нађу запослење. Тако је шест ученика Машинске школе одмах добило понуду за посао у металној индустрији.

Понуђена радна мјеста у металној индустрији за ученике завршног разреда, смјера варилац, доказ су свеобухватне праксе, која је од ученика створила квалитетне раднике.

- Занат није тежак, може се наћи посао након школовања и плаћен је. Углавном, гдје год дођемо свагдје су нам врата отворена - каже Александар Стијепић, варилац у Машинској школи Приједор.

У зависности од занимања ученици Машинске школе праксу обављају у бројним привредним предузећима.

Миле Вајкић, координатор практичне наставе у Машинској школи у Приједору наводи да се 70 одсто ученика запошљава у занимању за које се школовало, док, како је рекао, остали траже даље свој пут.

Велики број посјетилаца у ресторану Угоститељско - економске школе, најбољи су показатељ квалитетне практичне наставе, јер се овдје свакодневно тражи јело више.

- Много је значајно, заиста доста тога науче и базирамо се на све, од припремања слатких јела, до сланих, главног јела, предјела... - наводи Ивана Јурић, кувар Угоститељско - економске школе у Приједору.

Један од бивших ученика ове школе, Драшко Ђервида, 1989. године завршио је ову школу, данас, стечена знања преноси на млађе, будуће колеге.

- Трудимо да презентујемо наша јела и да кувари и конобари знају како се припремају оброци, а конобари самим тим и да услуже - истиче Драшко Ђервида, професор практичне наставе у Угоститељско-економској школи у Приједору.

У складу са потребама тржишта рада у Електротехничкој школи практична настава изводи се у добро опремљеним кабинетима.

- Пратимо модуле који иду уз стручно - теоријско, тако да наш електричар када заврши са послом односно са школом, може бити оспособљен и за електроинсталатера и електромеханичара али и за погонског електричара - рекао је Милан Драгић, наставник практичне наставе Електротехничке школе у Приједору.

Док је образовање повезница оних који стичу знања са онима којима је потребан квалитетан кадар, окосница је добра пракса.

Први кораци економског раста и привредног развоја земље формирају се баш у школској клупи која је и ризница знања али и мотивација за напредак.