latinica  ћирилица
05/05/2019 |  11:34 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве јасеновачких логора (ФОТО/ВИДЕО)

У Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице у току је централна манифестација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.
Доња Градина - Фото: РТРС
Доња ГрадинаФото: РТРС

- Историја ће памтити да је Јасеновац био најмонстроузнији логор на свијету, а НДХ једина држава на свијету која је имала логоре за дјецу - истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у Спомен подручју Доња Градина на централној манифестацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

- Оплакујемо смрт, али славимо и живот.Страдање које се овдје десило је више од геноцида. Правно не постоји термин каоји биу описао и дефинисао овај злочин.

Данас живимо у миру, али имамо своју Републику Српску као опомену да нам се ниакда не деси нови Јасеновац. Платили смо велику цијену и за Републику Српску, али била би још већа да је немамо - истакла је Жељка Цвијановић.

 Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик подсјетио је на зло усташког режима и монстроузна страдања у Јасеновцу и Доњој Градини, прије свега српског, али и свих осталих народа.

- Долазимо овдје већ 27 година, а злочин се десио прије седам деценија. Колико је то било монстроузно, увијек нас нека прича запрепасти. Па, убили су 20.000 дјеце. мало ли је? Малу дјецу су одвајали од родитеља везали у џакове и бацали у Саву - поручио је Милорад Додик, пресједавајући Предсједништва БиХ ,у спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице на централној манифестацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Он је поручио да се тешко може наћи опрост у срцу за Усташе и режим који је починио толике злочине.

- Они су побили милион људи, и ништа! Како је могуће да је неком пресуђено, чим је рођен. Ко има то право? Онда нам паметују како треба да смањимо број жртава због мира и будућности. Како да пребројимо оне који су спаљени, бачени у Саву. Њима је то важно, али нама треба да буде још важније - истакао је Додик.

Премијерка Србије Ана Брнабић најавила је заједничку изградњу меморијалног центра у Доњој Градини.

- Овдје смо из године у годину и заувијек. То је наша обавеза, одговорност, залог за будућност, знајући да цјенимо слободу, али и поштовање према другом људском бићу без обзира на вјеру, нацију, или спол - истакла је Ана Брнабић, премијерка Србије у Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице, на централна манифестација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац.

Она је поручила  да су Срби као народ преживјели упркос свим трагедијама.

- Страдали су недужни људи, жене, дјеца, старци, без икакве назнаке људскости од стране џелата. Због мира, братства и јединства није се о Јасеновцу причало, а морало се! Засто данас имамо негирање НДХ, као једне умоболне творевине, и доводе се чак у питању чињенице да се ишта догађало - наставила је премијерка Србије.

Она је додала да као што свијет зна за Аушвиц, Дахау, Матхаузен, мора се знати и за Циглану, Доњу Градину, Јадовно, Дракулић,...На крају окренула се и будућности:

- Уложићемо напоре да његујемо жртву Јасеновца, али и средства, енергију, за изградњу меморијалног центра на овом мјесту. То је најмање што дугујемо невиним жртвама - закључила је Брнабићева.

Патријарх Иринеј: Вапај се чуо до неба, али није до Загреба и црквених представника

Његова светост патријарх српски Иринеј изјавио је данас у Доњој Градини да су у усташком злочину у Јасеновцу учествовали и они који је требало да шире љубав и читају Јеванђеље и да су многи од њих окрвавили руке до лаката, чак били рекордери у чињењу злочина.

Патријарх Иринеј је нагласио да се вапај дјеце чуо до самог неба, али не до Загреба и црквених представника и то не што нису могли да чују већ нису жељели.

 -Они који је требало да проповиједају љубав међу народима, они су мачем и ножем чинили злочиначка дјела - рекао је српски патријарх послије парастоса.

Патријарх Иринеј је истакао само Бог зна колики је број оних који су уморени у најстрашнијим мукама.

- Још се води велика дискусија колики је тај број. Веома велики. Они најобјективнији истраживачи сматрају да је прешао милион - рекао је патријарх.

Српски патријарх је напоменуо да је један од усташких вођа рекао да су уморили више народа него Турци на овим балканским просторима.

Он је поручио да освета не смије да буде предмет размишљања, јер је српски народ хришћански, православни, који слуша Божије заповијести и труди се да их колико може испуни.

Патријарх Иринеј је истакао да ће они, који су чинили злочин, кад тад осјетити трагичност својих дјела, а да српском народу преостаје да не дозволи да буду заборављена њихова стратиша и страдања.

- Морамо опростити јер смо хришћани, а не смијемо заборавити - истакао је патријарх српски.

Грајф: Дићи глас против антисемитизма и ревизије историје

Израелски историчар Гидеон Грајф поручио је да треба дићи глас против застрашујућег тренда антисемитизма и ревизије историје Другог свјетског рата свуда у свијету.

То дугујемо будућим генерацијама, то дугујемо нашим прецима", рекао је Грајф на обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Он је истакао да је морална дужност и обавеза свих нација да не дозволе да се јасеновачко мучеништво понови, те је овом приликом дао подршку изградњи меморијалног центра у Доњој Градини.

- Наша је морална дужност да будемо овде у име Срба, Јевреја и Рома који су брутално убијени, а посебно према 20.000 дјеце - рекао је Грајф, који је и аутор књиге "Јасеновац - балкански Аушвиц" .

Он је указао да ратови и питање рехабилитације идеологија које садрже вјерску, расну и друге врсте нетрпељивости и мржње треба да брину сваку особу на свијету.

Грајф је напоменуо и да се у својој књизи бавио феноменом два најбруталња логора Аушвицом и Јасеновцем и дошао до закључка да је Јасеновац био бруталнији.

Према његовим ријечима, усташки режим је био један од најсмртоноснијих у 20. вијеку.

- Ми треба да смо довољно гласни и наше активности да су усмјерене на уједињавање снага које се боре за очување универзалних антифашистичких вриједности човјечанста - рекао је Грајф.

Он је и овом приликом указао на покушаје ревизије историјских догађаја из Другог свјетског рата и да се порекну злочини почињени да се над Србима, Јеврејима и антифашистима и покуашаја да се на међународном ниову умањи број жртава.

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је на гробном пољу Храстови у Спомен-подручју Доња Градина парастос српским жртвама убијеним у усташком концентрационом логору Јасеновац, након чега су главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику за своје страдале сународнике.

На гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Српске и Србије, представници локалних заједница из Републике Српске, потомци жртава јасеновачког система логора, представници дипломатског кора и међународних организација.

Обиљежавање је почело Светом архијерејском литургијом, коју је у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици служио епископ бањалучки Јефрем.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Систем логора смрти Независне Државе Хрватске /НДХ/ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина, као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар "Симон Визентал", закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

У Меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу
Фото: РТРС

Јасеновац, Доња Градина
Фото: РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу
Фото: РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу - литургија
Фото: РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу
Фото: РТВ Слобомир

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу
Фото: РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу
Фото: РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу
Фото: РТРС

Доња Градина: Дан сјећања на жртве усташког злочина у Јасеновцу
Фото: РТРС

Градина - Јасеновац
Фото: РТРС

Доња Градина
Фото: СРНА

Доња Градина - Јасеновац
Фото: РТРС