latinica  ћирилица
05/05/2019 |  16:10 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Хору Бањалучанке сребро на такмичењу у Перуђи (ФОТО)

На Интернационалном хорском такмичењу "Voice for Peace" које је у организацији Свјетске хорске асоцијације INTERCULTUR Musica Mundi одржано од 1. до 5. маја у италијанском граду Перуђа, женски камерни хор Бањалучанке наставио је серију запажених успјеха на међународној сцени освојивши сребрну медаљу у категорији традиционалне музике.
Бањалучанке - Фото: РТРС
БањалучанкеФото: РТРС

Под умјетничким руководством композитора и диригента професора Младена Матовића, хор Бањалучанке је наступио као једини представник Републике Српске и БиХ на овом значајном и лиценцираном међународном такмичењу, које је у свом фестивалском и такмичарском програму окупило више од 20 хорова из 11 земаља свијета (Финска, Грчка, Кина, Авганистан, Турска, Русија, Словачка, Швајцарска...)

Све хорове оцјењивао је интернационални стручни жири, састављен одугледних свјетских експерата за хорску музику из Италије, Пољске и Летоније.

- Веома смо срећни и поносни што смо на још једном значајном такмичењу задржали континуитет квалитетних такмичарскх наступа на интернационалној хорској сцени, посебно имајући у виду чињеницу да је је у овој години дошло до својеврсне смјене генерација у ансамблу. Тако је први и основни циљ нашег учешћа на такмичењу у Перуђи представљао тестирање наших тренутних извођачких могућности и својеврсну припрему пред наредну, веома захтјевну концертно-такмичарску сезону хора. Захваљујући досадашњим резултатима, прије свега, освајању олимпијске златне медаље на претходној Свјетској хорској Олимпијади у ЈАР, Бањалучанке су се  директно квалификовале за учешће на наредној Олимпијади, која ће бити одржана почетком јула 2020. године у Белгији. Из тог разлога сва такмичења и наступи хора у овој години су у функцији подизања интерпретативног нивоа извођења и што квалитетније припреме за предстојећу хорску Олимпијаду која за све нас у хорском свијету представља "изазов свих изазова" јер је ријеч о најзначајнијем и највећем планетарном хорском такмичењу - рекао је Мартовић.

Додјела награде Младену Матовићу и хору Бањалучанке

Након такмичења у Перуђи, камерни хор Бањалучанке наставља са припремама великог гала концерта ансамбла који ће  поводом Свјетског дана музике бити одржан 21. јуна на љетној позорници тврђаве Кастел.

У претходних десет година, хор Бањалучанке је остварио најзначајније резултате у својој историји освојивши златне медаље на такмичењима у Линцу, Амстердаму, Венецији, Малти, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у Кини и САД, док је највећи успјех освајање три узастопне олимпијске златне медаље на Свјетским хорским Олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.

Захваљујући овим резултатима, хор Бањалучанке уврштен је на званичну ранг листу педесет најбољих камерних хорова Свјетске хорске асоцијације INTERCULTUR - Musica Mundi.

Учешће Бањалучанки на интернационалном хорском такмичењу у Перуђи реализовано је, прије свега, захваљујући свесрдној подршци и разумијевању Кабинета предсједника Републике Српске који је генерални покровитељ овогодишње концертно-такмичарске сезоне хора, те подршци покровитеља Града Бањалука и бројних пријатеља ансамбла, без којих овај хор не би успио у својој дугогодишњој мисији културне и глобалне афирмације наших простора.