latinica  ћирилица
05/05/2019 |  19:50 ⇒ 06/05/2019 | 10:04 | Аутор: РТРС

Пројекти за Херцеговину спремни, Србија гради

Када је ријеч о помоћи Србије, у Херцеговини је дио планираног већ остварен, а поједине општине и градови имају већ спремне приједлоге нових пројеката.

У Требињу је прошле године новцем из Србије изграђен истоимени вртић, а одобрена су средства за духовни центар у Мркоњићима и за ревитализацију Старог града. Грађани Требиња подржавају најаву даље подршке.

У требињској градској управи захваљују на урађеном, а поздрављају најаве да ће донација бити још. Између осталог, намјера је да се тражи подршка за градњу објеката у индустријској зони Волујац и набавку опреме за мале произвођаче чији се производи могу наћи у "Херцеговачкој кући", а има их више од 90.

- Већ имамо урађену спецификацију, потребно је око 500.000 евра. Једноставно, морамо подржати те произвођаче, а помоћ из Србије је увијек добродошла - каже Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

И у Билећи имају конкретне планове: кандидоваће доградњу пречистача отпадних вода, изградњу "Куће оскароваца" и реконструкцију библиотеке, као и тражење алтернативног извора за водоснабдијевање града. Намјеравају и да коначно уведу ред у експлоатацију камена на подручју општине. Укупна вриједност је око 1,3 милиона КМ.

- У општини Невесиње жељели би да реализују два пројекта уређење улице 9. јануара, кроз бившу касарну, за шта је потребно 235.000 КМ и реконструкцију зграде у којој ће бити смјештена музичка школа, градска галерија и библиотека, за око 290.000 КМ. Планирано је да се ускоро одржи и састанак званичника Србије и Српске са представницима локалних заједница како би били договорени детаљи реализација свих планираних пројеката - истакао је Михаило Вујовић, менаџер општине Билећа.