latinica  ћирилица
07/05/2019 |  08:33 | Аутор: СРНА

Сви учесници и организатори напада на Шри Ланки убијени или у затвору

Безбједносне снаге Шри Ланке убиле су или ухапсиле све џихадисте одговорне за самоубилачке нападе извршене на цркве и луксузне хотеле у Коломбу 21. априла када је погинуло 257 особа, изјавио је данас полицијски званичник Чандана Викрамаратне.

- Сви организатори и извршиоци самоубилачких напада су мртви или у затвору. Убијена су двојица стручњака за експлозив из те групе. Заплијењен је експлозив који је био припремљен за нове нападе - нагласио је Викрамаратне.

Викрамаратне је прошле седмице именован за вршиоца дужности шефа полиције након што је предсједник Мајтрипала Сирисена са те функције отпустио његовог претходника због нереаговања на упозорења пред нападе.

Он је истакао да се живот полако нормализује у Коломбу након напада и да су јуче отворене поједине државне школе, али број ученика на настави је веома мали јер родитељи страхују од нових напада.

Викрамаратне је указао и на то да су ојачане безбједносне мјере у свим школама, те да се спроводи програм подизања свијести о безбједносним регулативама у образовним институцијама.

Шеф полиције није рекао колико је људи ухапшено због напада, али је портпарол Руван Гунасекера јуче изјавио да су у затвору 73 особе, укључујући девет жена.

За бомбашке нападе окривљена је локална џихадистичка организација "Товит џамат", али је одговорност преузела и "Исламска држава".