latinica  ћирилица
08/05/2019 |  10:41 ⇒ 13:10 | Аутор: СРНА

Савчић: Потврђени двоструки аршини у раду правосуђа БиХ

Пресуда Суда БиХ којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника још једном потврђује двоструке аршине у раду правосуђа БиХ које је у функцији кажњавања само Срба, оцијенио је предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић.
Милорад Савчић - Фото: РТРС
Милорад СавчићФото: РТРС

- Судови у БиХ су само у функцији кажњавања Срба драстичним казнама, док се припадници друга два народа минимално кажњавају или углавном ослобађају оптужби за злочине над Србима - рекао је Савчић Срни.

Савчић каже да је Суд БиХ изрекао малу казну за Веселијеву, која је за убиство дјетета, морала у најмању руку да буде двоструко или троструко већа.

- Да се такав случај десио припаднику друга два народа, увјерен сам да би била изречена драстична казна затвора - истакао је Савчић.

Он је оцијенио да пресуда по ко зна који пут потврђује двоструке аршине у раду правосуђа БиХ, јер је потпуно нелогично и неправедно да буде ослобођен Сакиб Халиловић као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.

Савчић је подсјетио на сличан случај у Буквику гдје командант батаљона ХВО-а који је гледао убиство заробљених рањених српских војника, осуђен на свега двије године затвора.

- Крајње је неприхватљиво да Халиловић, као претпостављени старјешина који је био свједок убиства дјечака, буде ослобођен - сматра Савчић.

Он каже да постоји велики број примјера драстичних пресуда људима на основу такозване командне одговорности, само зато што су Срби, а били су стотинама километара удаљени од мјеста злочина за који нису ни знали док се са њим нису "срели" кроз оптужницу.

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.