latinica  ћирилица
08/05/2019 |  09:13 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Елфети Весели десет година затвора; Сакиб Халиловић особођен кривице

Првостепеном пресудом, Суд БиХ осудио је Елфету Весели на 10 година затвора због монструозног убиства дванестогодишњег дјечака Слободана Стојановића у љето 1992. године у селу Бајрићи – код Зворника.

Њеног надређеног - командира некадашњег Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље и Каменица - Сакиба Халиловића Кибета – судско вијеће ослободило је командне одговорности за овај злочин.

Стижу и прве реакције из Српске - још једна срамна пресуда Суда БиХ у којој се ратни злочини против Срба настоје минимизирати и приказати као инциденти.

Женa "монструм" - крива је! Но првостепена казна, као награда! 10 година за монструозно убиство дванаестогодишњака. Заклала га је, потом "овјерила" из ватреног оружја. Иживљавала се – исцртавајући крст на његовим грудима и чинећи друге монструозности - тако су говорили свједоци.

Повреде на обдукованом тијелу потврдио и вјештак медицинске струке Зоран Станковић. Али, за судско вијеће дјечака Слободана, Веселијева је убила из ватреног оружја.

Пресуђивало је Вијеће, као и у осталим спорадичним предметима против Бошњачких злочинаца и према блажем, кривичном закону СФРЈ у којем је максимална казна 15 година. И процијенило да је за Елфетин, у судници “правнички” модификован злочин, над недужним дјететом, довољно 10 година затвора с тим да се у казну урачунава и притвор у БиХ од марта 2017. године, као и екстрадициони у Швајцарској од септембра 2016. године. За разлику од Веселијеве, која ће правоснажну пресуду "сачекати" у притвору, а он је данас продужен за још девет мјесеци, њен ратни претпостављени – Сакиб Халиловић Кибе одшетао је у сарајевску "слободу". Доказано је да је командовао Диверзантским водом. Доказано је и да је знао за премлаћивање и злостављање дјечака, прије него је ликвидиран!

Да је чак био и свједок те тортуре. Но, ето није крив што убисто није спријечио или што Веселијеву није казнио!

Бар тако тврди судско Вијеће! У правничкој "вратоломији", предсједавајући Дарко Самарџић "тражио" је замјерке у блажем кривичном закону, који Халиловићево ратно "нечињење и неспријечавање злочина" не дефинише на начин како је то у оптужници написано.

Више правде Тужилаштво ће тражити пред другостепеним Вијећем. Жалбу је најавила и адвокат Веселијеве, Мирна Делалић. Заједно са одбраном Сакиба Халиловића, а уз помоћ инструисаних свједока који су, признало је то и Вијеће - свјесно мијењали исказе, Делалићева је негирала припадност Диверзантском воду
и Халиловића и Веселијеве.

Повезане вијести:

Којић: Пресуда Веселијевој - покушај да се убиство дјечака сведе на инцидент

Рајилић: Елфета Весели требало је да добије доживотну робију

Савчић: Потврђени двоструки аршини у раду правосуђа БиХ

Са Тужилаштвом БиХ треба нешто хитно урадити

Милуновић: Све злочинце казнити према истим аршинима