latinica  ћирилица
08/05/2019 |  12:56 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Милуновић: Све злочинце казнити према истим аршинима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић сматра да је заједнички живот у БиХ могуће успостави тек када сви злочинци буду кажњени за ратне злочине и када буду кажњавани према истим аршинима.
Душко Милуновић - Фото: РТРС
Душко МилуновићФото: РТРС

Коментаришући пресуду Суда БиХ којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, Милуновић је рекао новинарима у Бањалуци да Тужилаштво БиХ мора да изједначи критеријуме у процесуирању ратних злочина за све три стране.

Он је подсјетио да није суђено за ратне злочине над Србима почињене на бројним мјестима у БиХ, прије свега у Сарајеву, Подрињу, западној Крајини, Озрену и многим другим мјестима која су се тада налазила ван контроле Војске Републике Српске.

Милуновић сматра да је неприхватљиво и то што је оптужбе ослобођен Сакиб Халиловић који је Веселијевој био надређени као командант Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље, Каменица, такозване Армије БиХ.

- Изгледа да командна одговорност постоји само када је ријеч о Србима и ВРС, а не постоји за припаднике такозване Армије БиХ и ХВО-а у тадашњем сукобу - рекао је Милуновић.

Он каже да је то посебно видљиво из чињенице да за злочин над 3.400 Срба у Подрињу још нико није одговарао.

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду којом је ЕлФета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.