latinica  ћирилица
08/05/2019 |  12:28 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Којић: Пресуда Веселијевој - покушај да се убиство дјечака сведе на инцидент

Пресуда Суда БиХ Елфети Весели на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника, представља покушај да се овај злочин релативизује и сведе на ниво инцидента, рекао је Срни директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је нагласио да ослобађајућа пресуда Сакибу Халиловићу показује да Суд БиХ упорно избјегава да Бошњаке осуђује по командној одговорности, а посебно када је ријеч о Сребреници.

- Тако имамо и ослобађајућу пресуду бившем команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу, а сада и Сакибу Халиловићу, који је био оптужен за злочин против цивилног становништва у вези са кривичним дјелом који подразумијева његову командну одговорност. С друге стране, казна од 10 година Веселијевој не може бити задовољење правде, имајући у виду на који је начин и над ким је извршен овај свирепи злочин - навео је Којић.

Он каже да свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака представља симбол страдања Срба у Средњем Подрињу и подсјећа да је на том подручју убијено 2.670 Срба од 1992. до 1995. године.

- Слободан Стојановић ни на који начин није могао да пружи отпор, нити да буде свјестан да неко може урадити то што је урадила Веселијева овом дјечаку који је у породици био васпитаван да воли све људе, без обзира на нацију, вјеру, боју коже и расу - истакао је Којић.

Суд БиХ изрекао је данас првостепену пресуду којом је Елфета Весели осуђена на 10 година затвора за свирепо убиство дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића 1992. године код Зворника.