latinica  ћирилица
09/05/2019 |  07:32 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Очи свијета упрте у Москву: Русија представља војну силу (РТРС, 08.55)

Москва спремно дочекује 9. мај, Дан побједе над фашизмом. У војној паради на Црвеном тргу учествоваће више од 13.000 војника и 132 јединице технике, као и 74 авиона и хеликоптера, а у традиционалној шетњи "Бесмртног пука" учествоваће и генерали Војске Србије.
Војна парада у Москви (фото:Sputnik / Евгений Биятов) -
Војна парада у Москви (фото:Sputnik / Евгений Биятов)

Пренос параде можете пратити на РТРС од 08.55 и на нашем порталу.
 
На позив московске стране у руску престоницу су допутовали генерал Божидар Делић, генерал Мирослав Лазовић, пуковник Золтан Дани и адвокат Горан Петронијевић и они ће током шетње "Бесмртног пука" носити својеврстан пано на ком ће бити приказане слике свих њихових колега из 250. ракетне бригаде који су погинули током НАТО агресије на СР Југославију 1999. године.

Ипак, централна свечаност биће организована на Црвеном тргу. Ове године пешадијску колону чини 35 парадних чета, састављених од официра, наредника и војника формација и војних јединица, студената и кадета војних школа, ученика војних школа, кадетских корпуса и припадника руског покрета "Млада армија", као и представници других безбједносних агенција.

По традициjи на челу колоне ће се наћи легендарни тенк Т-34-85 којег ће пратити борбена возила — четири "Тигра-М", три "Тигра-М", три "Корнета-Д1" и три "Тајфуна-К 4х4".

Након њих Црвеном тргом ће се провозати један БТР-82 и шест пешадијских возила "Кургањец" и БМП-3. Затим ће бити представљене новине руске војне индустрије — четири тенка "Армата" и шест борбених возила "Терминатор". Пратиће их тенкови Т-72Б3 и десантна возила БМД-4М и оклопни транспортери БТР-МДМ.

На Црвеном тргу ће се појавити и ракетни комплекси "Искандер-И", заједно са још једним БТР-82А, као и четири реактивнa системa "Смерч", системи ПВО "Тор-М2" и "Бук-М2", "Панцири-М" и С-400.

Осим тога, на Паради побједе ће показати и возила "Тајфун-У" и "Тајфун-К", "Тигр", "Патрул" и "Урал" Руске гарде, три ракетна комплекса "Jaрс". На крају ће бити представљена најновија оклопна возила "Бумеранг".

Главни спектакл сваке параде је авијација и оно што руски пилоти приређују на небу изнад Москве. Уколико временски услови то дозволе, изнад главног трга земље пролетеће и хеликоптери Ми-26, Ми-8АМТШ, Ми-28Н, Ка-52, Ми-24 и авиони Су-35С, Су-30СМ, Су-34, МиГ-31, МиГ-29СМТ, А-50У, Ил-76МД, Ту-160, Ту-95МС, Ту-22М3, Ил-78 и други.

Међу новинама је најновији "калашњиков" — АК-12. Оружје ће бити у рукама десантних јединица и моторизоване пешадије.

Очекује се да ће на паради бити приказана и нов вишенаменски теренац "лада" 4х4 са митраљезом, као и нови чеченски баги "Чаборз М-3". Име возила потиче од двије чеченске ријечи: "ча", што значи медвјед и "борз", што значи вук.