latinica  ћирилица
09/05/2019 |  21:36 ⇒ 22:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Приштина злоупотребила Бијенале у Венецији

Учешће на 58. Међународној изложби савремене умјетности у Венецији, Приштина је искористила за политичку манипулацију, тако што је поставила три велика видео бима на којима се емитују интервјуи са четворо Албанаца, које су као дјецу током рата на Косову, фотографисали страни фоторепортери.
Бијенале у Венецији (фото: labiennale.org) -
Бијенале у Венецији (фото: labiennale.org)

Полазиште за изложбу умјетника Албана Мује биле су фотографије дјеце избјеглица снимљене током рата на Косову 1998. и 1999. које су, како стоји на табли на улазу изложбе, постале синоним за рат, трауму, бол, а глобално су видљиве захваљујући медијима.

Двадесет година касније Муја је пронашао ту дјецу, сада одрасле људе, који у говоре о томе како су те фотографије утицале на њихове животе и помињу приче које су слушали или којих се сјећају из тог периода.

Аутор је у каталогу изложбе навео да му је циљ био да покаже како се колективна траума и бол преносе на нове генерације, шта је остало од те патње и како се то одражава на генерације које су наслиједиле те приче не искусивши их непосредно.

- У том смислу сам се свакако дотакао и политичког процеса и дао једну интерпретацију искуства рата и колективне патње која га прати - објаснио је Муја и додао да он свој рад не види као политички пројекат, већ дубоко људски.

У званичном програму Бијенала у Венецији изложба Приштине води се као павиљон Републике Косово, без звездице или било каквих ограда.