latinica  ћирилица
10/05/2019 |  15:05 | Аутор: СРНА

Лукић: Документарац није сасвим објективан

Филм "Суђење Ратку Младићу" није апсолутно објективан, али пружа много више објективности него Хашки трибунал јер се у овом документарцу колико-толико види и страна одбране, изјавио је Срни адвокат Бранко Лукић, правни заступник генерала Младића.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

- Знајући да је Би-Би-Си пре свега стајао иза филма, на почетку смо изражавали сумње да ли уопште да учествујемо у томе и то смо им отворено и рекли: "Ви долазите са Би-Би-Си-ја, ми вама не вјерујемо" - рекао је Лукић послије панел-дискусије "Судска правда: између жртава и починиоца" са ауторима филма Робертом Милером и Хенријем Сингером и пензионисаним главним тужиоцем Хашког трибунала Питером Меклоским.

Он је напоменуо да су аутори показали да су људи са кредибилитетом.

- Нису нас преварили, нису покушали од генерала да направе монструма, што је тужилаштво желило - рекао је Лукић.

Он је навео да је на првом представљају филма био са Меклоским који је у једном моменту љутито рекао да је филм балансиран.

- Дакле, они не желе балансирано, они желе једнострано. Срећом, то се није десило и видели смо колико-толико страну одбране и неки вид објективности - рекао је Лукић.

Аутори филма истакли су на панелу да су жељели да у филму о суђењу Младићу разумију и суд и одбрану, те да представе аргументе обје стране.

Меклоски је рекао да му се филм свидио иако "није савршен", те да је невјероватно како су аутори избјегли ризик да се сврстају на једну или другу страну.

Документарни филм "Суђење Ратку Младићу" приказан је синоћ на фестивалу "Белдокс" у Београду.

Овај документарац бави се судским процесом који се води пред Хашким трибуналом против некадашњег начелника Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, а снимљен је уз дозволу суда и сагласност одбране.