latinica  ћирилица
10/05/2019 |  17:16 ⇒ 17:31 | Аутор: СРНА

Вулин: "Велика Албанија" - највећа безбједносна пријетња региону

Министар одбране Србије Александар Вулин је у разговору са министром одбране Грчке Евангелосом Апостолакисом истакао да је стварање "велике Албаније" највећа безбједносна пријетња Србији и региону.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин је рекао да је за Србију формирање такозване "војске Косова" апсолутно неприхватљиво и представља опасност за цијели регион.

Он је нагласио да је, у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, Кфор једини гарант безбједности на простору Косова и Метохије, саопштено је из Министарсва одбране Србије.

Вулин је истакао да је Србија захвална Грчкој за континуирану подршку у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије на Косову и Метохији, што је потврда искреног пријатељства двије земље и два народа.

Он је рекао и да Србија подржава политику Грчке, као и Преспански споразум постигнут између те земље и Сјеверне Македоније.

Апостолакис, који је присуствовао војној паради у Нишу, честитао је Вулину на импресивном приказу који су извели припадници војске и полиције Србије.

Он је потврдио подршку Грчке територијалном суверенитету и интегритету Србије и похвалио мудру политику предсједника Србије Александра Вучића у рјешавању питања Косова и Метохије и изразио очекивање да ће бити пронађено компромисно рјешење.

Саговорници су размотрили тренутну сарадњу у области одбране и сагласили се да постоји простор за њено унапређење, а као најзначајније области сарадње истакли су одржавање заједничких вјежби.

Истакнут је значај учешћа Војске Србије у борбеној групи "Хелброк" гдје је Грчка водећа нација, у оквиру које ће Војска Србије од сљедеће године узети активно учешће, а за предстојећи период планирано је заједничко учешће на вјежбама "Милекс" и "Талос".

На састанку је упућен позив да се грчки официри школују у српским војним школама.