latinica  ћирилица
10/05/2019 |  17:51 ⇒ 17:55 | Аутор: СРНА

Фоча: "Трачак наде" угостио караван пријатељства

Караван пријатељства и мира из Рудог, у којем учествују ученици 10 основних школа и исто толико удружења особа са тешкоћама у развоју, по пет из Српске и Федерације БиХ, био је данас гост фочанског Сервис центра за помоћ особама са посебним потребама "Трачак наде".
Караван пријатељства и мира из Рудог - Фото: СРНА
Караван пријатељства и мира из РудогФото: СРНА

Учесници овог каравана су са другарима из "Трачка наде" посјетили Храм Светог Саве и Алаџа џамију у Фочи.

Милена Кујунџић, предсједник удружења "Нада" из Рудог, које је, уз подршку Амбасаде САД, организатор Каравана пријатељства, каже да је ово наставак кампа пријатељства који у мјесту Стргачина код Рудог већ деценију окупља дјецу из БиХ.

- Караваном обилазимо другаре из школа и удружења која су учествовала у нашем кампу, као и школе и удружења која ће наредне године бити учесници - каже Кујунџићева.

Она истиче да је ријеч о каравану пријатељства, солидарности, суживота, мира и толеранције и да је један од његових циљева интеграција дјеце са посебним потребама која на овај начин шире пријатељства.

Учесници Каравана пријатељства дружили су се са члановима "Трачка наде", а могли су да се упознају и о начину рада овог центра.

- Показали смо им шта ми то радимо кроз разне активности. Они су одушевљени и надам се да ће и убудуће бити наши гости - рекла је директор "Трачка наде" Јелена Вилотић.

Ученица из Сарајева Сајра Кустура рекла је да је пресрећна што учествује у Каравану пријатељства, чији је циљ спознаја љепоте у различитостима, додавши да да би вољела када би се организовало више оваквих активности.

Њен другар Сергеј Радичевић из Рудог каже да ужива у обиласку градова, гдје је упознао другаре из Вишеграда, Горажда, Сарајева и других градова.

Караван пријатељства кренуо је данас из Рудог и боравио је у Горажду и Устиколини, а потом у Фочи, те је продужио према Сарајеву, па ће сутра обићи Пале, Јахорину и Вогошћу, а дружење се завршава на Башчаршији.