latinica  ћирилица
11/05/2019 |  11:03 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

У оквиру "Дани Републике Српске у Солуну" отворена изложба фотографија

Изложба фотографија Музеја савремене умјетности Републике Српске под називом "Реално, симболично, имагинарно" отворена је у оквиру Дана Републике Српске у Солуну.
Дани Републике Српске у Солуну - Фото: РТРС
Дани Републике Српске у СолунуФото: РТРС

Изложба, која је отворена синоћ у Солуну, представља савремену фотографију насталу на простору Републике Српске, а аутори су Драго Вејновић, Ненад Малешевић и Тајана Дедић Старовић, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић рекла је да се овом изложбом грчкој публици пружају могућност да се боље упозна са радом домаћих савремених аутора, који су на овај начин учинили видљивијом Републику Српску.

Она је истакла да изложба представља три генерације аутора који приказују три различита аспекта стварности и да их повезује врхунски квалитет.

Кустос изложбе Младен Бањац објаснио је да је професор Вејновић представио портрете рађене у специфичној старој техници, а Малешевић циклус "Гетеов поглед" из 2014. године, док фотографије Тајане Старовић Дедић, као представнице независне сцене, представљају нови свјежи поглед на фотографију.

Бањац је захвалио Представништву Републике Српске у Солуну за подршку у реализацији изложбе, као и у цјелокупној организацији "Дана Републике Српске у Солуну".

"Дани културе Републике Српске у Солуну" организовани су први пут ове године с циљем да се грчкој публици представи култура Републике Српске и савремени израз наше умјетности.

У оквиру Дана Републике Српске у Солуну представљени су Дјечије позориште Републике Српске, Народна и универзитетска библиотека Републике Српске која је учествовала на Међународном сајму књига, а одржано је и предавање професора историје Боривоја Милошевића "Срби и Грци у новијој историји" на Универзитету "Македонија".