latinica  ћирилица
11/05/2019 |  20:42 ⇒ 21:16 | Аутор: СРНА

Представљена монографија Другог крајишког корпуса

У Бањалуци је вечерас, поводом обиљежавања Дана Војске Републике Српске, промовисана монографија Другог крајишког корпуса Војске Републике Српске о борбеним дејствима ове оперативне јединице.
Промоција монографије Другог крајишког корпуса ВРС - Фото: СРНА
Промоција монографије Другог крајишког корпуса ВРСФото: СРНА

Један од аутора монографије, пензионисани генерал Душан Кукобат, који је једно вријеме обављао дужност начелника штаба Другог крајишког корпуса, рекао је да је основни мотив израде монографије био да се каже истина о овој јединици.

Кукобат је рекао да монографија обухвата период од формирања Корпуса до завршних операција и губитка зоне одговорности у јесен 1995. године, када је услиједио напад далеко бројнијих непријатељских снага и повлачење јединице са територије зоне одговорности.

Он је подсјетио да је зона одговорности Другог крајишког корпуса била од Бихаћа, Крупе на Уни, Петровца, Дрвара, Кључа, Гламоча, Грахова до Купреса.

- Страдало је више од 2.000 бораца. Нажалост, нисмо успјели саставити списак погинулих бораца, јер још није верификован на прави начин. Нисмо хтјели да се упуштамо у ризик да изоставимо иједног, а камоли десетине погинулих. Зато монографија не садржи списак погинулих - истакао је Кукобат.

Издавач монографије је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, чији је директор Милорад Којић изразио задавољство што је оваква монографија угледала свјетлост дана и што је промовисана уочи обиљежавања Дана Војске Републике Српске.

Он каже да је ово друга монографија овог типа.

- До сада је једино била издата монографија Херцеговачког корпуса. Мислим да је ово пут којим треба да иде Центар, али и други, како би биле објављене монографије свих корпуса и јединица Војске Републике Српске, јер се тиме чувају од заборава сви они који су дали допринос да ми можемо слободно да живимо - рекао је Којић.