latinica  ћирилица
13/05/2019 |  12:23 ⇒ 20:49 | Аутор: РТРС

Додик-Штрахе: Аустрија подржава војну неутралност БиХ

Аустријске власти имају пуно разумијевање за став да БиХ треба да остане војно неутрална изјавили су, након састанка у Бечу, предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе.

БиХ је од Аустрије добила подршку на путу ка европским интеграцијма. Због новог прилива миграната на западни Балкан, двојица званичника су разговарали и о питању безбједности и јачању граница.

То што БиХ нема формирану власт ни након седам мјесеци од Општих избора и што бошњачки политичари формирање условљавају активирањем годишњег плана односно МАП-а, аустријски вицеканцелар је дипломатски одговорио да се у унутрашња питања једне земље не желе мијешати. Али је, подцртао да је на састанку разматрано питање војне неутралности БиХ коју аустријске власти подржавају, јер је и сама Аустрија чланица ЕУ, али не и НАТО-а.

- Што се тиче тиче придруживања ЕУ БиХ ту постоји цјелокупна подршка и то важи за цјелокупан простор БиХ. Посматрали смо и питање војне неутралности које ми аустријанци имамо потпуно разумијевање, јер је то значајно за спрецаванје конфликата у будућности - рекао је Штрахе.

Он је истакао је важно што је са Додиком размијенило мишљење у вези са привредном сарадњом и другим важним питањима.

- Мени је било важно да објасним разлоге због којих БиХ треба да остане војно неутрална. Дакле, да се не прикључује ни истоку ни западу, једноставно да остане војно неутрална, јер нас историја учи да свако сврставање на било коју страну може само да нам штети - напоменуо је Додик.

Због повратка бораца са сиријског ратишта који су се борили за тзв.Иламску државу, зебња и у Аустрији.

И Додик и Штрахе располажу информацијом да се формира нова рута и да би у том таласу током ове године у БиХ могло да стигене око 50 хиљада миграната. Због тога је неопходна заштита границе. Европа је своје ојачала, али БиХ још тражи рјешење.

- Оно што ми видимо је нова траса. Рекао сам да је то обиљан проблем за БиХ, а може да утиче на економсу и политичку ситуацију - каже Додик.

Додик је рекао да је обавијестио Штрахеа да се у БиХ враћају људи који су били у редовима терористичке организације "Исламска држава" и да је то реалан проблем којим треба да се позабаве, те да се у БиХ формира нова траса за долазак миграната за чије прихватање БиХ нема логистику.

Штрахе је истакао да га са Додиком веже дугогодиње пријатељство, као и привредна сарадња Аустрије са БиХ и Републике Српске.

На састанку је разговарано да на нивоу два министарства буде успостављена додатна сарадња како би се убрзала реализација раније договараних инфраструктурних пројекат.

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је аустријског вицеканцелара да посјети БиХ. До реализације посјете, како је потврдио Штрахе би могло доћи у другој половини јула ове године.

Због посебног доприноса сарадњи Републике Српске и Аустрије, Додик је у име предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић уручио Орден Његоша другог реда, Штрахеовом савјетнику Константину Добриловићу.

Уједно, Добриловић је и кандидат Слободарске партије на предстојећим изборима за Европски парламент.

Погледајте цијели прес: