latinica  ћирилица
13/05/2019 |  13:25 ⇒ 17:19 | Аутор: СРНА

Демографска слика Српске до септембра

До септембра ће бити урађена стручна анализа са смјерницама, с циљем побољшања демографског развоја у Републици Српској, речено је данас у Бањалуци на састанку предсједника Српске Жељке Цвијановић са члановима републичког Савјета за демографску политику.

Цвијановићева је истакла да ће се Савјет за демографску политику Српске посебно бавити усклађивањем рада и родитељства, односно успостављања умјеренијег радног времена које ће бити усклађено са родитељством.

- Имали смо успјешан радни састанак који је у складу са оним што смо најавили покретањем Националног програма за демографску обнову, а суштина је да око овог програма буде окупљено што више релевантних институција. Биће сачињене анализе са препорукама да би све могли сублимирати и имати циљане мјере - рекла је новинарима Цвијановићева.

Она каже да Савјет анализира постојеће финансијске мјере и дефинише нефинансијске које су дугорочне и од изузетног значаја за реализацију Националног програма за демографску обнову.

- Базираћемо се на конкретне анализе и истраживања, међу којима су и она која су спроведена међу породиљама у Српској. Важно је и да буде успостављен регистар становништва Републике Српске и социјална карта, али и што ће стратегије у овој области користити анализе и смјернице које буду урађене - навела је Цвијановићева и напоменула да је значајна мјера и укључивање у школски програм одређених тема које се односе на вриједност породице и репродуктивно здравље.

Она је навела да ће бити укључена у неколико важних пројеката у Српској који ће се односити на репродуктивно и опште здравље.

Демограф Драшко Маринковић нагласио је да је проблематика демографског развоја свакодневно присутна, али да је од немјерљивог значаја што постоји константа у броју рођене дјеце у Српској у посљедњих осам година, јер их се у просјеку рађа 9.500.

- На побољшању демографског развоја морамо радити тимски, а анализе и смјернице сачиниће демографи, социолози, те стучњаци за репродуктивно здравље - рекао је Маринковић.

Он сматра да је потребно ријешти питање одлива фертилног становништа у иностранство, с чиме се суочавају и земље у окружењу.

- Посебан проблем је и старење становништа и мораћемо се прилагођавати различитим мјерама које ће се односити на старија лица, као и морталитет становништва. Свим овим проблемима ћемо се бавити у нашим анализама из којих ће произаћи смјернице које ће се односити на промовисање материнства - рекао је Маринковић.