X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/05/2019 |  13:27 | Извор: ТАНЈУГ

Марић: Све службе за спасавање у приправности

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио да су, због најављених падавина, све надлежне службе за заштиту и спасавање у приправности.
Очекује се пораст нивоа Саве (Фото: Alo!/ Rajko Ristić) -
Очекује се пораст нивоа Саве (Фото: Alo!/ Rajko Ristić)

РХМЗ Србије је најавио обилне падавине у наредна три дана, а упаљени су и наранџасти и жути метеоаларми. Марић каже и да се обавља 24-орочасовни мониторинг на свим водотоковима у Србији.

- Према најави Републичког хидрометеоролошког завода, у наредна три-четири дана очекује нас доста кишног периода са и до 60 литара кише по квадратном метру у појединим дијеловима Србије - рекао је Марић и додао да су тим циклоном поред Србије обухваћене и БиХ и Хрватска.

Сви субјекти заштите и спасавања припремају се већ десет дана и у наредним данима максимално ће се пратити ситуација на терену.

- Све јединице Сектора за ванредне ситуације, тимови за поплаве стављени су у стање приправности, као и Жандармерија, интервентне јединце полиције, Војска Србије и цивилна заштита - рекао је Марић и указао да су у стању приправности и јавна предузећа за газдовање водама у Војводини и Србији.

Истиче, да ће надлежне службе пратити ситуацију и на критичним тачкама имати тимове спремне да, уколико буде било потребно, реагују и спасавају људске животе.

Говорећи о критичним тачкама, Марић је рекао да се најављују бујичне поплаве, али не и поплаве на великим ријекама, као и већа количина падавина на територији западне и југозападне Србије и Војводине.

Он је упозорио да може доћи до проблема у урбаним срединама, у ситуацијама када канализација не може да повуче одређену количину воде и додао да су надлежне службе и за то спремне.

Сектор за ванредне ситуације има око 3.000 ватрогасаца-спасилаца у редовном саставу, у оквиру којих има 13 регионалних тимова за спасавање са око 130 припадника, што је знатно више људи у односу на неки ранији период, подсјетио је Марић.

- Оперативно је девет Специјализованих јединица цивилне заштите за спасавање на води и под водом са око 150 припадника. Дакле, располажемо са око 300 људи обучених и потпуно опремљених за спасавање у случају поплава и са око 90 чамаца - навео је он.