latinica  ћирилица
13/05/2019 |  17:00 ⇒ 17:20 | Аутор: СРНА

Међед: У приправности специјализоване јединице Цивилне заштите

Директор Републичке управе Цивилне заштите Миле Међед рекао је да не очекује да ће у Српској доћи до већих поплава, али да су специјализоване јединице Цивилне заштите у стању приправности, те да за веома кратко вријеме могу да интервенишу у најугроженијим општинама уколико то буде потребно.
Миле Међед - Фото: СРНА
Миле МеђедФото: СРНА

- И наш грађевински тим је стављен у стање приправности и биће на располагању уколико буду неопходни хитни грађевински радови - рекао је Међед у Бањалуци након сједнице Координациог тима Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина.

Он је рекао да су екипе Цивилне заштите ноћас посјетиле подручје Приједора и Новог Града, те да је данас одржан и састанак са начелницима општина из слива ријеке Уне - Костајнице, Новог Града и Козарске Дубице, истичући да је након предузимања мјера које је усвојила Влада Српске, стање у тим локалним заједницама много боље.

Међед је нагласио да су на данашњем састанку договорене мјере које би требало да буду предузете у наредном периоду и додао да охрабрује озбиљност начелника ових, као и других општина, који су штабовима наредили да све ставе на располагање, с циљем заштите и људи и материјалних добара.

Он је, говорећи о стању у другим општинама, рекао да је у селу Бојићи у општини Челинац заплављена једна кућа, као и десетак помоћних објеката низ слив ријеке Јошавке.

Вршилац дужности директора "Хидроелектрана на Врбасу" из Мркоњић Града Горан Милановић навео је да је извршено планско претпражњење акумулације, чиме је она доведена на ниво 272, који је најнижи ниво у складу са водопривредном дозволом. 

- Тиме смо створили корисни простор од 18 милиона метара кубних који омогућава да у наредна 24 часа у акумулацију примамо 200 метара кубних у секунди без испуштања воде из акумулације - рекао је Милановић.

Милановић је, наглашавајући да је овај привредни субјекат предузео све у оквиру својих редовних дјелатности да се ублаже или потпуно елиминишу негативне посљедице постојеће хидролошке ситуације, навео да је до прије неколико часова, уважавајући да се одржи доведени ниво, у Врбас низводно испуштано око 230 метара кубних у секунди. 

- С обзиром на то да имамо договор са Градском управом Бањалука и другим институцијама, почели смо да смањујемо испуштање низводно, тако да ћемо га довести до 80 метара кубних у секунди - навео је Милановић.

Он је рекао да је доток у акумулацију у порасту, те да је са синоћњих 80 метара кубних порастао на садашњих око 180 метара кубних, као и да даље расте. 

- Пошто смо остварили слободан простор у акумулацији, ми ћемо прихватити ту воду и тако спријечити усложњавање хидролошке ситуације низводно - истакао је Милановић.

Игор Ковачић из Хидрометеоролошког завода Републике Српске рекао је да ће у наредном периоду порасти водостаји ријека на подручју Шипова и Мркоњић Града, те да се до сутра ујутро очекују падавине у приближним данашњим количинама, али са мањим интензитетом, док се обилније падавине очекују на истоку и сјевероистоку Српске.

Он је навео да је у протекла 24 часа, посебно на подручју сјеверозападног, сјеверног и западног дијела Српске, количина падавина била између 40 и 60 литара по метру квадратном, гдје је у Новом Граду падало 70, а у Челинцу 85 литара по метру квадратном.

Ковачић је нагласио да су то биле падавине јаког интензитета и кратког трајања, наводећи да је јутрос од 8.00 до 14.00 часова у тим подручјима било обилних падавина са количинама до 22 до 27 литара по метру квадратном, што је изазвало пораст нивоа ријека, поготово малих.

Дарко Боројевић из Одсјека за хидрологију Хидрометеоролошког завода Српске рекао је да су, на основу посљедњих информација са мреже мјерних страница, водостаји свих ријека у Српској у порасту, изузев мјерне станице која се налази низводно од акумулације "Бочац" која је од 11.00 часова у опадању, односно смањен је испуст из акумулације што је изазвало опадање водостаја Врбаса у том дијелу. 

- Опадање водостаја још није дошло до Бањалуке тако да ћемо у наредних неколико часова имати пораст водостаја, када можемо очекивати и стагнацију у Бањалуци и на мјерном профилу Делибашино село. Према посљедњим информацијама, водостај износи 458 центиметара и у односу на претходно мјерење порастао је за 30 до 40 центиметара - рекао је Боројевић.

Боројевић је навео да се у наредном периоду највише падавина очекује у сливу Врбаса, те Уне и Сане.

Он је рекао и да су од колега из Хрватске добиле информације да расте ниво ријеке Саве узводно од Јасеновца.

Према Боројевићевим ријечима, посљедњи подаци показују да ниво Саве у Градишци износи 453 центиметра, што је за 250 центиметара мање од коте редовне одбране од поплава. 

- За сада у том смислу нема проблема, али с обзиром на пораст водостаја, у наредном периоду се може очекивати и раст водостаја Саве - навео је Боројевић.