latinica  ћирилица
13/05/2019 |  21:19 ⇒ 21:20 | Аутор: СРНА

Додик: Без заједничког става нема рјешења националних питања

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Београду да се без заједничког става свих фактора у Србији и свих Срба не може ријешити ниједно важно национално и државно питање.
Београд, Додик-новинари - Фото: СРНА
Београд, Додик-новинариФото: СРНА

- Подијељеност о томе како ријешити неко важно питање, као што је Косово, смањује шансе да то буде у прилог добрих рјешења која очекујемо - рекао је Додик након данашњег засједања Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/, којем је присуствовао са предсједником Србије Александром Вучићем.

Он је оцијенио да је веома корисно да се води дијалог на овом нивоу и у овом капацитету и да се утврди заједнички став.

- Зато мислим да је ово добро, без обзира што је било неких који су прије тога говорили о томе да ли је потребно да овакав састанак буде одржан - рекао је Додик.

Он каже да је важно да је на данашњем засједању постигнута сагласност да треба одржати дијалог о Косову, али га не треба водити путем јавности јер може да дође до још више проблема, него путем отворене дискусије у овом или сличном формату.

Додик је захвалио Његовој светости патријарху Иринеју, епископима и предсједнику Вучићу што је присуствовао овом састанку, наводећи да је то за њега било веома поучно и да је могао да каже и чује неке ствари које у другом формату не би могао.

- Ово је била прилика да се најотвореније разговара о свим државним и националним питањима, а у томе Црква има значајну улогу - рекао је Додик.

Он је истакао да је разговор био веома отворен, да није било никаквих скривених тема, нити одговора, те да је видио искреност у дискусијама свих учесника.

Додик је навео да је њему било лакше на овом састанку него Вучићу.

Он је додао да је приступ који је Вучић показао према отвореним темама веома јасан, да није остављао дилеме, као што ни закључци нису оставили никакве дилеме о ономе о чему је разговарано.

- Треба бити рационалан и реалан. То је оно што се данас овдје први пут чуло и говорило и на тему ове или оне могућности, и на тему разграничења или не - рекао је Додик.

Он је навео да је разговарано и о чињеници да је на Косову све мање Срба, о томе како се вратити, осигурати надлежности државе, као и о томе да држава и Црква по организацији и суштини имају различит приступ и амбијент дјеловања.

Додик је рекао да држава мора да има територију и ефективну власт и народ који то подржава, док Црква својом организацијом може да покрије различите државе.

Он је као примјер навео Епархију захумско-херцеговачка и приморска која покрива БиХ, Хрватску, Црну Гору, па и Републику Српску ако се она посматра као држава.