latinica  ћирилица
16/05/2019 |  15:59 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Додатно унаприједити привредну сарадњу са Нижњеновгородском облашћу

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је Српска заинтересована за додатно унапређење привредне сарадње са руском Нижњеновгородском облашћу која има више од 3,2 милиона становника и бруто домаћи производ виши од 50 милијарди долара.
Вишковић са делегацијом Нижњеновгорода - Фото: РТРС
Вишковић са делегацијом НижњеновгородаФото: РТРС

- Ова област је једна од најразвијенијих у Русији и има изузетне привредне потенцијале. Раније смо потписали Споразум о сарадњи и сада га реализујемо - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци, након састанка са делегацијом Нижњеновгородске области, коју је предводио вицегувернер регије Јевгениј Љуљин.

Он очекује значајне резултате сарадње Српске и Нижњеновгородске регије у свим областима.

- На састанку смо представили потенцијале Републике Српске, а један од њих јесте и географски положај. Понудили смо да са привредним субјектима из Русије имамо заједничку производњу коју ћемо пласирати на европском тржишту. Понудили смо и да улажу у енергетски сектор, а спремни смо да гасовод Турски ток буде настављен и према Бањалуци - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, разговарано је и о смањењу процедура како би привредници могли што лакше реализовати послове.

- Имамо простора и за научно-технолошку сарадњу, као и за сарадњу у економији, култури и образовању и свакој другој области и вјерујем да ћемо је унаприједити и развијати Српску на добробит грађана - каже Вишковић.

Љуљин је нагласио да је његова регија заинтересована за унапређење сарадње са Српском и да њену делегацију у Бањалуци чини више од 100 привредника, те представника институција културе и образовања.

- Преговарамо о сарадњи на различитим нивоима и вјерујем да ће бити унапређена. Сигуран сам у дуготрају и квалитену сарадњу за шта су већ предузети значајни кораци. Можемо сарађивати у туризму, економији, образовању и култури - рекао је Љуљин.

Он је подсјетио да регија коју предводи и Српска имају потписан Споразум о сарадњи, што је значајно за њено унапређење.

Повезане вијести:

Руси за сарадњу у машинској индустрији, аграру и медицини