latinica  ћирилица
16/05/2019 |  19:31 ⇒ 17/05/2019 | 10:36 | Аутор: РТРС

Прослава наредне године у униформама Војске Републике Српске

Дан Војске Републике Српске наредне године биће обиљежен постројавањем војника у униформама Војске Српске, изричит је предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик, дан након што је против њега - управо због ових ставова, Жељко Комшић поднио кривичну пријаву. Нико, каже Додик, није помињао рат, ријеч је искључиво о свечаности и баштињењу традиције Војске Републике Српске.

Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук има право на пуковске униформе. То ће, наредне године на обиљежавању Дана Војске, бити свечане плаве униформе Војске Републике Српске, поручио је Додик. За то му, каже, не треба сагласност Министарства одбране БиХ, јер истиче да је он надлежан њима, а не обрнуто.

- Пошто они то нама бране, сад тражим и то ћу урадити, да у Републици Српској нађемо средства и направимо униформе за тај дан за један број момака који неће имати оружје, али ће имати униформе. Ако не може у Касарни Козара, да не би официри имали проблема, још боље да се построје на стадиону Борца и да позовемо 5.000 људи да дођу да виде како то изгледа - поручује Додик.

Додик је поновио да је укидање Војске Српске и њено интегрисање у Оружане снаге БиХ било велика грешка, коју су направиле све политичке партије у Српској, јер је тиме, каже, изгубљен дио идентитета Републике Српске. Реаговања међународне заједнице, и у овом случају су показала да је она дио проблема, јер се и у овај случај уплела пристрасно, тврди Додик.

- Измислили су причу о паравојсци у Републици Српској, па су направили огромну галаму о наоружавању Полиције, иако је кантонална полиција у Сарајеву узела више оружја него Републике Српске. Сада галаме на причи о формирању резеревног састава. То је наше право, као што је наше право да процјењујемо шта је од највеће важности и да поштујемо околности у којима се налазимо - јасан је Додик.

Коментаришући најаве високог представника Валентина Инцка да би могао да употријеби бонска овлашћења, Додик је рекао да се то неће десити. Сличног става је и премијер Радован Вишковић.

- Може да окачи мачки о реп своја бонска овлашћења. Провоцирам га да то уради, да видим колико је јак. Савјет безбједности није донио никакву одлуку о коришћењу бонских овлашћења, било је расправе, било је и оних који су рекли да то није прихватљиво, али нема одлуке Савјета безбједности - поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Вишковић истиче да су бонска овлашћена прошлост.

- Мислим да је то вријеме иза нас и не видим неку посебну опасност. Ако ја могу дати и послати поруку високом представнику, мислим да је прошло вријеме бонских овлаштења - изричит је Вишковић.

Предсједавајући Предсједништва је рекао да је највећи интерес БиХ да добије кандидатски статус, чиме би била у позицији да аплицира за повољна средства Европске уније у много већем обиму него до сада. То је, истиче, немогуће, док је земља под протекторатом и зато је вријеме да ОХР буде угашен, закључио је Додик.