latinica  ћирилица
17/05/2019 |  19:23 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Два милиона КМ за санирање насипа и чишћење канала

Координациони тим Владе Републике Српске за праћење стања у Српској усљед најављених обилних кишних падавина одржао је данас пети састанак, у Административном центру Владе Републике Српске, којем је присуствовао и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је на састанку поновљено да су водостаји ријека у Републици Српској у опадању и да нема посебних опасности.

- Оно што је било предмет нашег интересовања на данашњем састанку је водостај ријеке Саве и ту ситуацију пратимо. Водостај ријеке Саве у овом моменту у Градишци је на максималном нивоу и не очекујемо њен раст у наредном периоду, осим низводно од Српца због мањег прилива из Врбаса и осталих притока - објаснио је предсједник Владе.

Предсједник Владе Радован Вишковић напоменуо је да је значајно то што ријека Сава стагнира у Градишци и у Хрватској код Јасеновца, те да је на коти редовне одбране од поплава.

- Не очекујемо да у наредних пар дана ријека Сава прави неке значајније штете, поготово ако причамо о Бијељини и Семберији, а нарочито јер су водостаји Босне, Врбаса и других притока у значајном опадању, док је водостај ријеке Саве код Српца у стагнацији - нагласио је премијер Вишковић.

Он је рекао је да је на састанку договорено да ће бити направљена анализа свих дешавања у протеклим данима и да се из њих морају извући поуке, као и да се неке ситуације и процедуре морају мијењати.

- Одговорно тврдим - има људског фактора и тај људски фактор у наредном периоду мора бити сведен на минимум, тако да од тога не зависе нечији животи или имовина - истакао је.

Премијер Вишковић изјавио је да је договорено да ће Републичка управа цивилне заштите помоћи у тражењу два нестала лица у ријеци Босни.

- Федерална Цивилна заштита затражила је помоћ и наша Цивилна заштита ће се укључити у потрагу - рекао је предсједник Владе.

Он је напоменуо да Република Српска у овим поплавама није имала људских жртава, захваљујући реакцијама свих у систему одбране од поплава.

- Морам да подсјетим јавност да је Републичка управа цивилне заштите већ 8. маја упозорила све начелнике и градоначелнике на надолазећу хидрометеоролошку ситуацију, а да су прве падавине биле 12. маја - објаснио је предсједник Владе и захвалио медијима на сарадњи и информацијама које су доносили са терена.

Предсједник Вишковић рекао је да ће штете од поплава бити процијењене у наредном периоду.

То ће, према његовим ријечима, радити комисије које ће формирати начелници и градоначелници, а Влада Републике Српске учествоваће у санирању тих штета.

- На састанку смо се договорили и око појединих мјера. Посредством Фонда солидарности данас смо Јавној установи "Воде Републике Српске" интервентно дозначили два милиона КМ за одређене активностиих које су већ почеле на самом почетку поплава - рекао је Вишковић.

Он је прецизирао да је одобрено 900 хиљада КМ за санирање одбрамбеног насипа на ријеци Моштаници у Козарској Дубици, те око 400 хиљада КМ за радове на заштити од поплава у бањалучком насељу Чесма.

- Одобрили смо око 350 хиљада КМ за чишћење ободних канала у Модричи и 100 хиљада КМ за чишћење канала у Вукосављу - појаснио је предсједник Вишковић и додао да је данас Влади стигао захтјев из Градишке за средства у износу од 200 хиљада КМ, у сврху чишћења оборинских канала на подручју овог града.

- Из овога свега ћемо извући поуку. Већ сам споменуо и рибњак Саничани у Приједору, и то је нешто што се у наредном периоду не смије дозволити, без обзира ко држи концесију. Ако треба, мијењаћемо и законска рјешења, али сваки концесионар који полаже право на имовинске односе, мора водити рачуна да тај његов објекат или имовина не угрожавају имовину других лица - нагласио је предсједник Владе Српске.

Он је рекао да рибњак "Саничани" мора бити у исправном стању, без обзира што не ради, јер представља пријетњу за град Приједор.

- Банка која има концесију, а не жели да води рачуна о томе, треба да то препусти или граду или држави - истакао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Он је још једном поновио да ће бити унапријеђена законска рјешења у вези са имовинско-правним односима.

- У Приједору је због тог рибњака дошло до панике, јер се појавила информација да су можда оштећене бране. Морамо констатовати да се тим објектом не газдује на домаћински начин и ништа се не подузима да тај објекат не представља опасаност. То ћемо исправити и неће се више дозволити ова ситуација - рекао је премијер Вишковић.

Најавио је да ће Републичка управа за геодетске и имовинско – правне послове, на његов налог, издати обавјештење свим начелницима и градоначелницима у вези са процедурама хитног рјешавања имовинско-правних односа, а које се тичу изградње насипа.

- Не може се дозволити да у Приједору једно читаво насеље, преко 300 објеката, буде поплављено зато што нису ријешени имовинско- правни односи на 30 метара парцеле. Прописаћемо процедуре, тражићемо и наредити да сви начелници и градоначелници, уколико имају такав проблем, за такве објекте морају тражити од Владе Српске рјешавање тог питања кроз проглашење општег интереса. Ми ћемо то рјешавати по хитној процедури - поручио је предсједник Владе Републике Српске.

Он је истакао да ће, уколико буде потребно, у таквим ситуацијама бити предложени лекс специјалис закони који ће се односити на објекте водозаштите.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Игор Ковачић рекао је да у наредном периоду неће доћи до потпуне стабилизације временских прилика, али да обилних падавина неће бити.

Повезане вијести:

Вишковић: Реаговали смо правовремено; најважније је да није било жртава