latinica  ћирилица
18/05/2019 |  10:05 | Аутор: СРНА

Јукић: Мектић поткопава повјерење у правосуђе

Потпредсједница ВСТС-а БиХ Ружица Јукућ сматра да нигдје није забиљежено толико ометање правосуђа под параваном борбе да оно буде поштено, као што то ради министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић, те да је вријеме да се тужилаштво одреди до које мјере се смије узнемиравати јавност поткопавањем повјерења у правосуђе.

Јукићева је навела да је Мектићев посљедњи упад био спин са вехабијама и Конзулатом Хрватске, када су лажно пријављени да су извршили кривично дјело конзул Иван Бандић, замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић и новинар Мато Ђаковић.

- Тај предмет је завршен и ниједан доказ није упућивао на њих, нити је неко потврдио причу одлазећег министра, који је начинио велику штету не само тим особама, него и односима двије државе - рекла је Јукићева за Глас Српске.

Она је додала да је то послије посјете директора ЦИА све нагло нестало као тема из јавности, те подсјетила да Мектић чак није одржао ни најављену конференцију за новинаре за вријеме те посјете.

Говорећи о мијешању амбасада у доношење закона о ВСТС, Јукићева је истакла да је помоћ за постизање што веће ефикасности у правосуђу добродошла, те напоменула да је познато колико ЕУ и УСАИД улажу у правосуђе, али је нагласила да то не значи да имају право да се мијешају у именовање носилаца правосудних функција, нити да утичу на поступке пред правосудним институцијама.

- Ако страна амбасада сугерише избор неког кандидата, онда знам да то није њихов став, јер они не знају ту особу, него некога домаћег који је лобирао код њих за то и ја се том кандидату противим - рекла је Јукићева.

Када је ријеч о неусвајању ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина, Јукићева је рекла да ће то знатно успорити рјешавање ових предмета, те оцијенила да је мање сложене предмете одмах требало пребацити на ентитетска правосуђа, јер био сигурно били ријешени.

- Овако су ти предмети су остављени да чекају, а многи неће ни доживјети епилог с обзиром на то да ће умријети неки оптужени или свједоци - додала је Јукићева.