latinica  ћирилица
18/05/2019 |  12:55 ⇒ 17:09 | Аутор: СРНА

Штрахе поднио оставку

Аустријски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе изјавио је данас да се повлачи са функције и да ће га замијенити министар транспорта Норберт Хофер.
Хајнц Кристијан Штрахе - Фото: РТРС
Хајнц Кристијан ШтрахеФото: РТРС

Штрахе, који је и лидер Слободарске партије, објавио је да се повлачи са функције након што се у јавности појавио видео-снимак на коме се види како преговара о државним уговорима са потенцијалним руским инвеститором у замјену за политичку подршку.

На снимку из 2017. године се види и једна жена која се представља као нећака руског олигарха.

Чланови Владе, коалиције конзервативаца канцелара Себастијана Курца и Штрахеове Слободарске партије, имали су овим поводом синоћ ванредан састанак.

Опозиција је затражила од Штрахе да се повуче.

ВИДЕО-СНИМЦИ - ЦИЉАНИ ПОЛИТИЧКИ АТЕНТАТ

Штрахе је изјавио да су већ дуже времена постојале гласине да ће бити покушаја из иностранства да се утиче на изборе за Европски парламент, те да је објављивање видео-снимака циљани политички атентат.

- У прошлости сам већ више пута био мета покушаја рушења, лажних прича да користим дроге или да сам близак екстремним десничарима. У посљедње три године сам много тога доживио, али ово што је инсценирано прије двије године има сасвим другу димензију - истакао је Штрахе.

У присуству чланова владе из редова његове странке, на ванредној конференцији за новинаре у Бечу одржаној послије разговора са канцеларом Себастијаном Курцом, Штрахе је рекао да је шеф Владе прихватио његову оставку на мјесто вицеканцелара.

Поводом објављеног видео-снимка, он је навео да је ријеч о жени која је злоупотријебила ванредно емоционално стање његовог сарадника Јохана Гуденуса послије смрти оца.

- Ријеч је о наводној летонској држављанки која је рекла да жели да се досели с дјететом у Аустрију и да овдје инвестира. Били су јој потребни мјесеци да придобије Гуденусово повјерење како би упознала и мене. Радило се о приватном разговору у присуству њеног њемачког пријатеља на Ибици, који нас је позвао на вечеру у своју вилу. Илегалним методама, злоупотребом видео-камера, покушали су да наведу Гуденуса и мене на изјаве које би представљале кривична дјела - рекао је Штрахе.

Он је истакао да да су емитовани снимци извађени из контекста, да је ту жену видио само једном, те вечери, након чега није имао с њом више никакав контакт, као што га нису имали ни други из странке, преноси Спутњик.

- Знам да сам током нашег разговора те вечери, који је трајао седам сати, у више наврата указивао на потребу поштовања закона. Познато је да код мене нема незаконитог дјеловања. Због тога тражим цјелокупни снимак, који ће то доказати - додао је Штрахе.

Он је навео и да је био под дејством алкохола и да је олако о свему и свачему говорио, тако да зна да су његове ријечи биле и страшне, због чега се извињава свима којима је направио проблеме или их вријеђао, јер је, како каже, тада помињао и најгоре гласине о канцелару.

Указао је и на то да је овим објавама прекршен и новинарски кодекс и да је једино кривично дјело у вези са овом афером то што је инсценирана клопка.

- То је био циљани политички атентат. Питам се на шта су све спремне те групације својом криминалном енергијом - рекао је Штрахе и најавио да ће предузети све правне кораке, да ће поднијети тужбе против аутора видео-снимака и медија.

Он је додао и да постоје индиције ко стоји иза свега, али и поред тога каже да је ово била "глупа, неодговорна грешка".

- Четрнаест година сам лидер ФПО и од тада сам странку одвео на те висине да можемо равноправно да разговарамо с коалиционим партнером. Зато не желим да дам повод да падне влада, која је успјешно дјеловала. Наше учешће у влади је допринијело већој безбједности у земљи, повећању прихода породицама, пензионерима, смањењу дугова државе, као и увођењу строгог система азила. Има још пуно тога да се учини и желимо да се настави примјена програма рада Владе - нагласио је Штрахе.

Он је истакао да ова афера, што и јесте био њен циљ, не смије да буде разлог да се то онемогући и да буде повод за расформирање Владе.

Због тога је, каже Штрахе, канцелару понудио оставку, коју је он прихватио.

- Сутра ћу и странци поднијети оставку на мјесто лидера, а моје мјесто ће преузети Норберт Хофер - најавио је још Штрахе.