latinica  ћирилица
19/05/2019 |  11:57 ⇒ 20:33 | Аутор: Б92

Блајбург: Проусташки водитељ пљунуо њемачког новинара (ВИДЕО)

Новинар њемачког дневника "Франкфуртер Рундсцхау" Данијел Мајић физички је нападнут док је извештавао с комеморације на Блајбургу.

На Мајића су насрнули посјетиоци блајбуршке комеморације, и то након што га је Велимир Бујанец пљунуо два пута. Новинар хрватских коријена рекао је за портал Новости да се напад одвијао код споменика усташким војницима.

- Све је почело кад ме препознао Анте Удбинац, човјек у Бујанчевој пратњи. Пришао ми је и отпочео цинични разговор. Након што сам се окренуо, Бујанчева партнерка ме је почела вријеђати на личној основи. Сам Бујанец није ништа рекао, али ме је пљунуо два пута. Потом су ме и остали почели вријеђати. Викали су да сам југокомуниста и слично. Један ме је ударио у ногу, док ме је други неуспјешно покушао захватити шаком - препричава Мајић за хрватске "Новости".

Он процјењује да га је у томе тренутку окружило најмање 12 Бујанчевих истомишљеника, а врло вјероватно и више.

- Да није било полиције у близини, вјероватно би све скупа завршило пуно горе - каже Мајић, којег су полицајци уз повике руље одвели са стране, и пустили након што су схватили да је новинар и да није никога напао, него да је нападнут.

Недуго након догађаја, на Бујанчевом "Фејсбук" профилу објављен је кратки видео одвођења Мајића, уз псовке посјетилаца. Испод тога видеа, у коментарима Бујанчевих истомишљеника услиједиле су салве пријетњи смрћу и премлаћивањем новинара Мајића.

Како пишу Новости, Мајић је у самом мјесту Блајбург локалној полицији пријавио Бујанца због вријеђања, односно пљувања. У последњих годину дана Мајић је у неколико наврата писао о гостовању Бујанца и других политичких екстремиста из Хрватске у црквеним просторијама хрватске заједнице у Њемачкој.

Бискупија Мајнц је забранила политичке скупове на таквим локацијама, па тако и иступе контроверзног водитеља телевизијске емисије "Бујица".

Анте Удбинац, човек који га је препознао и тако иницирао вербални и физички насртај, хрватски је емигрант у Њемачкој. Неко вријеме је радио као водитељ Одбора за младеж и спорт при Хрватском свјетском конгресу Њемачке, пишу Новости.