latinica  ћирилица
19/05/2019 |  13:32 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Холанђани у хуманој мисији у Бушетлићу код Добоја

Група Холанђана поново је у хуманој акцији у Добоју. Граде кућу за четворочлану породицу Гаврић у Бушлетићу код Добоја.

Група од 14 Холанђана слободно вријеме провела је у Добоју на градилишту. Граде кућу за четворочлану породицу Гаврић у Бушлетићу, за шта су прикупили 17.000 евра. Андреј је десети пут у Добоју и нема дилему зашто то чини.

- Желим да им помогнем као прво, а друго је то што смо као тим овдје. Желимо да им нешто омогућимо, пошто у Холандији имамо све, добро нам је, имамо новац да узмемо све што желимо и на тај начин имамо средства да помогнемо другоме - каже Андреј де Фрог.

Његов земљак Џон Штајвенберг истиче да нема подјеле у пословима.

- Сви раде све помало, нема нико неки свој задатак, већ сви раде све, и тако је некако најбоље - истиче Џон.

За кратко вријеме кућа за Гавриће већ је под кровом. Раме уз раме с Холанђанима на градилишту је отац Зоран Гаврић. Помаже и супруга Сања. Нестрпљиво чекају да стару дотрајалу кућу замијене новом.

- Није лако, боримо се, радимо пуном паром, од првог дана смо овдје, издржаћемо до краја - поручује Зоран.

Гаврићи живе као подстанари у неусловној кући без воде и купатила. И кров прокишњава па је у таквим условима тешко подизати двоје дјеце.

- Чим мало већа киша пада, мало јачи вјетар дува, однесе цријеп. Све је то старо, труло, не смијемо се попети да промијенимо цријеп, стварно је тешко - каже Сања Гаврић.

Помоћ Холанђана породици Гаврић дошла је у прави час. Земљиште су добили прије десетак година, али с малим и повременим примањима, тешко да би сами направили дом. Љето ће искористити за опремање, а већ од септембра могли би да се уселе у условну кућу.