latinica  ћирилица
19/05/2019 |  18:19 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Република Српска неће у НАТО, јасан став Народне скупштине

Република Српска неће прихватити чланство у НАТО-у, нити било који документ који томе води, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Додик оставља могућност одређене сарадње са овим савезом, али мјерило те сарадње је оно што са НАТО-ом има Србија. И оно што евентуално буде договорено, каже, предложиће да прво једногласно одобри републички Парламент.

Одбијање НАТО савеза од стране званичника Републике Српске више није питање НАТО-а, већ дигнитета Народне скупштине Републике Српске, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

За Додика је прихватљива тек сарадња са НАТО-ом по угледу на Србију. Српска каже, остаје привржена резолуцији Народне скупштине о војној неутралности.

- Све што евентуално буде договорено са НАТО-ом ја ћу тражити да се врати у НСРС и да НСРС недвосмислено потврди да је то документ који не задире у питање Резолуције - јасан је Додик.

Чињеница да Савјет министара још није формиран, каже Додик, највише штети БиХ и њеном потенцијалу на међународном плану, јер је функционална власт основ за добијање кандидатског статуса за чланство у Европској унији, које доноси бројне бенефите.

Основа за коначан договор, каже, може бити заједничка изјава коју су у арпилу потписали лидери три највеће странке, али наглашава, тој изјави супротан је споразум који су потписали представници СДА и СББ-а.

- Мислим да комбинације које се праве унутар бошњачке политичке елите не иду за тим да се брзо формирају заједничке институције. То је, на крају, највише на штету БиХ и њеног потенцијала - каже Додик.

Коментаришући питање заступљености Срба у власти у кантонима Федерације БиХ, Додик је истакао да је и то питање за чије је рјешење неопходан формиран и функционалан заједнички ниво власти. Ипак, каже, Федерација БиХ о том питању, Српској не може да држи лекцију, јер је Устав недвосмислен. Његово непоштовање, назвао је игнорисањем укупног српскод идентитета.