latinica  ћирилица
20/05/2019 |  13:08 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Каран: Савјет нема спискове политичких неистомишљеника

Предсједник Савјета за заштиту уставног поретка Републике Српске Синиша Каран изјавио је данас Срни да Савјет нема спискове политичких неистомишљеника који су пријетања уставном поретку Српске.
Синиша Каран - Фото: СРНА
Синиша КаранФото: СРНА

- Апсолутне су неистине да постоје спискови политичких неистомишљеника. Савјет се није, нити ће се бавити оваквим стварима - рекао је Каран, поводом писања појединих медија да је улога Савјета да прогони политичке неистомишљенике.

Он је подсјетио да је Савјет формирао предсједник Републике Српске на основу уставних овлашћења.

- Савјет је фомиран као стручно и савјетодавно тијело предсједника Републике Српске. Дакле, ништа мање нити више од овог оквира. Основи циљ оснивања јесте разматрање питања од значаја за уставни поредак Српске и остваривање његове заштите - прецизирао је Каран.

Истакао је да Савјет прати и разматра стање у остваривању уставне позиције и онога што је надлежност Републике Српске и њених институција.

- У том смислу ћемо информисати предсједника Републике и наше институције. Савјет ће се бавити предлагањем потребних мјера да би био усклађиван и усмјераван систем заштите уставног поретка Српске, вршити анализе и истраживања, те припремати документе о угрожености уставног поретка - каже Каран.

Он је нагласио да ће се Савјет бавити препознавањем пријетњи које утичу на уставни поредак.

- Све мимо овога неће бити метод ни начин рада Савјета за заштиту уставног поретка. Нажалост, појединци су, нетачним наводима о раду Савјета, на популистички начин, јефтин и произвољан хтјели да повећају своју политичку цијену. Рад Савјета је у складу са законом, уставан, а дјеловање јавно и транспарентно - закључио је Каран.