latinica  ћирилица
20/05/2019 |  14:44 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Суђење Дудаковићу: Јеличићева свједочила о убиству супруга и дјевера

На суђењу генералу Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године, свједок Тужилаштва БиХ Мара Јеличић рекла је да јој је супруг Чедо убијен 15. септембра те године када је из Санског Моста кренуо у село Врточе по инвалидска колица за дјецу.

Јеличићева је у Суду БиХ испричала да је са болесним супругом и двоје дјеце инвалида на почетку рата из Бихаћа, гдје су живјели, отишла у викендицу у селу Врточе, у општини Босански Петровац.

- Из села смо 19. августа 1995. отишли у Сански Мост. Муж је са дјевером Јовом 15. септембра 1995. пошао назад у Врточе по инвалидска колица за дјецу која су остала у викендици и никад се нису вратили - изјавила је Јеличићева, додајући да је њихов нестанак пријављен Црвеном крсту у Санском Мосту.

Јеличићева је навела да се одмах након потписивања Дејтонског споразума вратила у Бихаћ.

- Посмртни остаци дјевера су ексхумирани на Миочу и сахрањени у Врточу. Мој супруг до данас није пронађен - изјавила је Јеличићева.

Одговарајући браниоцима током унакрсног испитивања, она је рекла да нема никаква директна сазнања о томе ко је и када убио њеног супруга и дјевера Јову.

Навела је и да супруг није био војно ангажован, да је имао радну обавезу и био чувар у мотелу у Петровцу, те да није имао оружје.

Одговарајући судији Жељки Маренић на питање да ли се распитивала о нестанку супруга, Јеличићева је рекла да зна само да су кренули у Врточу и да им се у Меденом Пољу губи сваки траг.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилним становништвом на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су и Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани "Шиљо", Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани "Пумпарица", Един Домазет, Ејуб Кожењић звани "Ејко" и "Шеширџија", Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старијег животног доба, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Предмет у односу на Алета Хоџића је раздвојен након што је Суд запримио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Наставак суђења заказан је за 17. јун.

Повезане вијести:

Довољно доказа за максималну казну Дудаковићу