latinica  ћирилица
20/05/2019 |  15:51 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

Довољно доказа за максималну казну Дудаковићу

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да Суд БиХ има сасвим довољно доказа који су јавно обзнањени да ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића осуди на максималну казну затвора.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

- Постоји велики број видео материјала, живих свједока, тајних докумената и других доказа о злочинима Петог корпуса Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића. За очекивати је да Дудаковић на крају буде осуђен на максималну казну затвора - рекао је Митровић Срни.

Према његовим ријечима злочин је злочин без обзира из којег народа су починиоци и Суд БиХ у случају "Дудаковић" не би требало да примјењује двоструке аршине када буде доносио пресуду.

Пред Судом БиХ у Сарајеву води се судски поступак против Атифа Дудаковића и још 15 припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин над цивилним становништвом на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Осим Дудаковића, оптужени су Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старијег животног доба, као и војника који су се предали или били заробљени.