latinica  ћирилица
20/05/2019 |  16:08 | Аутор: СРНА

Радојичић: Ребаланс буџета резултат домаћинског пословања

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да се приједлогом ребаланса овогодишњи буџет града увећава за нешто више од 20 милиона КМ, са 134 на 155 милиона КМ, што је, прије свега, резултат домаћинског пословања и позитивног финансијског резултата у прошлој години.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је, у паузи сједнице градске Скупштине, изјавио новинарима да је ријеч о врло високом износу буџета који ће омогућити да град започне трећи циклус улагања у овој години.

Он је рекао да је предложио амандман на приједлог одлуке о усвајању ребаланса овогодишњег буџета града, будући да је прошле седмице у Бањалуци била ванредна ситуација са поплавама, те ће више од милион КМ бити усмјерено за санацију штете.

Радојичић је навео да ће 200.000 КМ бити усмјерено за санацију клизишта, што ће бити довољно само за уклањање, више од 300.000 КМ за санирање штете на саобраћајницама и 160.000 КМ за помоћ грађанима који су претрпјели штету, након што буде урађена процјена и утврђени приоритети.

- Будући да се данас усваја ребаланс, ишли смо на то да одмах реагујемо и оперативно ослободимо милион КМ - истакао је Радојичић.

Он је нагласио да ће усвајањем ребаланса бити омогућен почетак јавних набавки за нову саобраћајницу која ће повезивати насеља Лауш и Паприковац, процијењене вриједности веће од 2,5 милиона КМ, и захвалио Влади Српске за подршку овом пројекту.

Радојичић је истакао да ће бити омогућено неколико пројеката водоснабдијевања, наставак система "Црно врело" у више праваца према насељима Радосавска, Славићка, Горња Пискавица и Бронзани Мајдан вриједности веће од 3,5 милиона КМ, као и више пројеката канализације на обје стране насеља Лауш и завршетак водоснабдијевања насеља Чесма три и четири у износу од 2,5 милиона КМ.

- Биће омогућен и наставак реконструкције у централној градској зони "Паркића" у износу од 1,2 милион КМ, почетак градње новог моста у Српским Топлицама, наставак радова на саобраћајници у насељу Пријечани уз санацију клизишта виједности већој од 650.000 КМ, те изградња додатних водовода у насељима Зелени вир и Крмине - рекао је Радојичић.

Он је навео да је мањи дио ребаланса, износ од осам милиона КМ кредит Европске банке за обнову и развој за водоснабдијевање, а све остало домаћи извори средстава, суфицит, трансфери и слично.

Према његовим ријечима, град је већ двије године у разговорима са ЕБРД о једном аранжману до 20 милиона КМ за пројекте водоснабдијевања и канализације.

- Будући да не функционишу институције БиХ већ дуже, одлучили смо се на парцијални аранжман који износи осам милиона КМ и односи се на пројекте водоснабдијевања и канализације - навео је Радојичић.

Он је напоменуо да то није довољно за потребе водоснабдијевања, додајући да би, према анализама и процјенама, за водоснабдијевање требало више од 50 милиона КМ да већина подручја буде покривена и дио обновљен.

Радојичић је оцијенио и да је потребно са техничког аспекта размотрити иницијативу грађана да сезона гријања у Бањалуци убудуће буде продужена до 15. маја, због ниске температуре која је посљедњих година евидентна у овом мјесецу.

- Ваља технички процијенити шта то значи за Топлану, неки други проблем не видим - додао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић рекао је новинарима, у паузи засједања, да је затражио да парламенту буде достављен пресјек стања колико је до сада уложено у водоводну и канализациону мрежу на подручју града и направити процјену колико је потребно да град улаже за наредни период.

- Кад направимо такву процјену онда слиједи тежи дио задатка, а то је одређивање приоритета гдје ће се градити водоводна мрежа - навео је Талић.

Он је додао да све мјесне заједнице имају проблема када је ријеч о водоснабдијевању, неке немају уопште изграђену водоводну мрежу, неке немају уредно снабдијевање, а одређене имају потребу за мијењањем дотрајале водоводне мреже.

Талић је рекао да је приоритет градске администрације да се у наредном периоду максимално фокусира у рјешавање водоснабдијевања.

И он сматра да је иницијатива грађана да сезона гријања буде продужена до 15. маја оправдана и да је потребно видјети да ли је то технички изводљиво.

Одборник Клуба Савеза за промјене Мирна Савић Бањац сматра да је Бањалука презадужена, да се никада не зна план извођења и како ће инвестиције да изгледају и да се не виде конкретни резултати досадашњих задужења града.