latinica  ћирилица
20/05/2019 |  20:03 ⇒ 21/05/2019 | 10:33 | Аутор: РТРС

СНСД: Крајње вријеме за примјену изборних резултата

Нова рунда преговора СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, о формирању власти на бх. нивоу требало би да буде одржана до краја седмице, најављено је из СНСД-а. Након сједнице Предсједништва странке, потврђено је да је Зоран Тегелтија и званично кандидат за предсједавајућег Савјета министара.
СНСД - Фото: РТРС
СНСДФото: РТРС

Предсједник СНСД-а и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поновио је да никакав документ о активацији МАП-а или чланству БиХ у НАТО-у, не може бити прихваћен.

Додик је истакао да СНСД нема ниједан услов када је ријеч о формирању Савјета министара, осим поштовања раније усвојених принципа о формирању власти, које су потписали предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДА. То, између осталог, значи да Републици Српској припадају мјесто предсједавајућег Савјета министара, три министарске и још три позиције помоћника министра.

Једино потврђено персонално рјешење је Зоран Тегелтија за функцију предсједавајућег, док ће расподјела осталих позиција бити договарана накнадно. Став о најважнијем питању, Акционом плану за чланство у НАТО-у, неће бити мијењан, поручио је Додик.

- Наравно да су Предсједништво и Извршни комитет рекли да је немогуће да прихватимо било какав документ који може да послужи као основа за активацију МАП-а или чланства и да останемо привржени Резолуцији Народне скупштине Српске о војној неутралности - рекао је Додик.

СНСД поздравља постигнути договор унутар бошњачког корпуса, али носиоци преговора о формирању Савјета министара остаће три најјаче странке, истакао је Додик.

- Не прихватамо било какву могућност да се због покушаја да се сређује ситуација у ФБиХ или слично, шири ниво саговорника на ову тему. Дакле, блокови окупљени око СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА искључиво разговарају и ништа више изнад тога - категоричан је Додик.

Ситуација у Републици Српској је стабилна, како политичка тако и финансијска, закључено је на Предсједништву највеће странке у Српској.

Упркос опструкцијама са заједничког нивоа, када је ријеч о расподјели средстава од индиректних пореза, приходи расту, па је најављен и нови иннвестициони циклус. План је, да у наредном периоду, буду грађени ауто-путеви од Добоја према Бијељини, Бањалука-Приједор и Бањалука-Купрес.

Радиће се и брзе цесте на истоку земље, а до краја наредне године требало би да буде комплетно санирана мрежа магистралних путева. Ускоро би требало да почне и расподјела функција у јавним предузећима у Српској, најавио је Додик.

- Ми смо на нашој сједници разматрали јединствени коалициони споразум о расподјели приоритетних мјеста изнад Владе, дакле у јавним предузећима и другим организацијама. Међукоалициони споразум чини шест политичких партија који смо усвојили са јасном расподјелом мјеста и који смо нотирали кроз разговоре са тим партијама и очекујемо да ћемо у најскорије вријеме потписати коалициони споразум и ставити те документе на имплементацију - рекао је Додик.

А СНСД ће, половином наредног мјесеца, у Лакташима, одржати шести Сабор странке, на којем ће бити биран предсједник и Главни одбор странке.

Најављено је и доношење декларација о економском развоју, демографији, положају младих, жена и Срба у Федерацији, те образовању и дигитализацији.