latinica  ћирилица
22/05/2019 |  13:02 ⇒ 19:46 | Аутор: СРНА

Злочин над бебама не смије се поновити никада никоме

Секретар Удружења "12 беба" Жељка Тубић поручила је данас да се никада никоме у свијету не смије поновити злочин који се десио приликом трагичне смрти 12 беба у Клиничком центру Бањалука 1992. године због недостатка кисеоника. Тубићева је истакла да ће звјездице увијек сијати и да ће живјети сјећање на њих.
Полагање вијенаца на спомео обиљежје 12 беба - Фото: РТРС
Полагање вијенаца на спомео обиљежје 12 бебаФото: РТРС

- Страдање наших 12 звјездица треба да им буде опомена за све будуће поступке - истакла је Тубићева, обраћајући се код спомен-обиљежја "Живот" у центру Бањалуке поводом обиљежавања 27 година од трагичне смрти 12 бањалучких беба.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да је због комплексног уређења у БиХ тренутно немогуће да Република Српска тужи УН због ратног злочина почињеног над 12 бањалучких беба 1992. године.

- У овим комплексним односима Бошњаци сигурно не би дозволили да се тужи Савјет безбједности УН, тако да је то у овом моменту немогуће, али би требало да се одреди суд који би био надлежан да процесуира одговорне - рекао је Којић новинарима.

Он је подсјетио да није тужена ни Хрватска за агресију коју је урадила тада према БиХ и Републици Српској.

Којић је подсјетио да је Републички центар радио истраживање у вези са страдањем 12 беба и да су дошли до закључака да у овом случају није једина одговорност Савјета безбједности УН.

- Савјет безбједности је увео забрану лета и то није спорно, али забрана лета није била из Сарајева, Загреба или из било које друге земље свијета. Да је тада постојала воља, могао се допремити кисеоник у Клинички центар Бањалука - истакао је Којић.

Вијенце код спомен-обиљежја "Живот" у центру Бањалуке положиле су мајке 12 умрлих беба, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегација Народне скупштине Републике Српске, делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Вијенце су положили и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегација Универзитетског клиничког центра Републике Српске, делегације Републичке и Градске организације породица погинулих, Савеза логораша и Савеза удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Удружења жена жртава рата Републике Српске, представници теренске канцеларије ОЕБС-а у Бањалуци, те делегација Црвеног крста Републике Српске.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је, након овог трагичног догађаја, пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна 1992. у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Повезане вијести: Служен парастос и положени вијенци поводом страдања 12 бањалучких беба (ФОТО/ВИДЕО)