latinica  ћирилица
23/05/2019 |  09:29 ⇒ 09:30 | Аутор: Б92

Ф-35 на небу изнад Данске (ВИДЕО)

На небу изнад Данске појавиће се ловци Ф-35. Званичници кажу да је то историјски тренутак, али стручњаци кажу "превише буке, као на рок концерту".
Ловац Ф-35 - Фото: Screenshot
Ловац Ф-35Фото: Screenshot

Наиме, како преноси Спутњик интернешенел, израчунато је да ће локално становништво због прелета Ф-35 бити изложено великој количини буке, равној оној која се чује на рок концертима.

Авиони Ф-35 нашли су се на небу изнад Данске након потписивања, како домаћи медији наводе, историјског споразума о набавци. Њихов први задатак је био извођење демонстрационих летова.

"Свечаности" су присуствовали војни званичници који су набавку летјелица представили као појачање одбране ваздуншног простора Данске, али локално становништво имало је друге бриге.

Наиме, према прорачунима стварни ниво буке изнад мејста над којим су извршени летови Ф-35, подигао се изнад дозвољене горње границе. Због тога станари 618 домова брину, јер је Ф -35 бучнији од Ф-16, чије прелете су такође морали да трпе.

Иза цијеле приче стоји намјера да се Ф-35 унаприједи, односно да се појача систем ракетног погона, али науштрб потрошње горива. То опет, сматрају стручњаци, ствара већу буку. Зато су дански званичници одлучили да, прије него што започну надограђивање Ф-35 упитају становнике насеља изнад ког се прелети врше, колико им је све то бучно.

План је био прво пустити Ф-16 да пролете, па затим и Ф- 35, а становништво потом треба да каже који авион је бучнији и отприлике за колико.