X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
23/05/2019 |  19:48 | Извор: СРНА

Додик: Српска ће стимулисати останак младих

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да ће Република Српска предузимати низ мјера да би се стимулисао останак младих и њихов повратак у земљу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Помоћи ћемо око станова, првих послова и већ од јесени наредне године формираћемо посебан фонд за подршку младим људима до 35 година у својим дјелатностима или преквалификацијама, који желе да покрену свој бизнис и да им финансијски помогнемо за тај први посао - рекао је Додик новинарима током посјете Бијељини.

Он је навео да дио укупног програма задржавања младих људи мора да буде појачан програм у Републици Српској да се изгради довољно вртића који могу да прихвате сву новорођену дјецу.

- Предузећемо низ таквих мјера које држава може да уради, а онда би и младе генерације могле понешто да учине - поручио је Додик и оцијенио да при одласку младих из земље има реалних материјалних услова, али и неког помодарства.

Према његовим ријечима, неки млади који су отишли сада се враћају у Републику Српску, свјесни да и овдје могу значајно да се остваре, у чему ће им Република Српска и помоћи.

- Република Српска је институционално и политички стабилна и нема никаквих видљивих назнака дестабилизације, скупштинска већина која је готово двотрећинска, још се повећава и то гарантује да можемо брзо да радимо велике послове, какав је изградња ауто-пута, о чему је данас било ријечи у Бијељини - додао је Додик.

Додик је навео да СНСД, на чијем је челу, као и он лично, инсистирају на томе да сви коалициони партнери у оквиру скупштинске већине буду задовољни.

Он је рекао да је при подјели функција у јавним предузећима СНСД добио 54 одсто власти, да би задржао ширину коалиције, наводећи да би у случају да су остали у коалицији са само двије странке СНСД имао око 67 одсто власти у јавним предузећима.

- У погледу задржавања младих, сви заједно треба то да остваримо за Републику Српску и то подразумијева да и са опозицијом треба да разговарамо о важним темама - истакао је Додик.

Он је поручио да нема тренутка у коме није спреман да разговара са свима и да је разумно да сви заједно, сходно одговорностима, разговарају о свим важним питањима у Републици Српској.

- Ово је питање народа и државе, не политике или партије и овдје морају сви да буду окупљени и дају допринос - оцијенио је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска је мала земља са 1,2 милиона становника, нема трезоре пуне злата, него у финансијском смислу искључиво живи на бази текућих прилива.

- Успјели смо да изградимо 120 километара аутопута и градимо даље, направили смо болнице, клинички центар и много важних ствари. Важно је то да докаже и нама да то можемо - каже Додик.