latinica  ћирилица
24/05/2019 |  08:20 | Аутор: РТС

Ђукановић и Заев: Узорни односи темељ за економску сарадњу

Узорни односи Црне Горе и Сјеверне Македоније, који нису имали застоја чак ни у времену распада бивше Југославије, представљају добар темељ за унапређење сарадње и бројне могућности прије свега у области економије и туризма, саопштио је црногорски предсједник Мило Ђукановић након састанка са премијером Сјеверне Македоније Зораном Заевим.
Зоран Заев у посјети Црној Гори (Фото: predsjednik.me) -
Зоран Заев у посјети Црној Гори (Фото: predsjednik.me)

Мило Ђукановић је на радној вечери коју је приредио за Зорана Заева и делегацију Сјеверне Македоније исказао задовољство што су у посјети Црној Гори и нагласио је да је то прилика за размјену мишљења око важних процеса у двије државе и региону.

Ђукановић је честитао Сјеверној Македонији и премијеру Заеву на изузетним остварењима у претходном периоду – потписивању Преспанског споразума и приступног протокола за пријем у НАТО-у.

Изразио је очекивање да ће Сјеверна Македонија средином године отпочети преговоре за пријем у ЕУ.

- Наш циљ је да наше земље и регион вратимо европској кући и успоставимо европски систем вриједности - додао је Ђукановић.

Посебно је похвалио опоравак македонске економије што, како каже, отвара простор за нове могућности сарадње и са Црном Гором.

Црногорски предсједник је исказао очекивање да ће ускоро успоставити сарадњу и са новим колегом, предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендеровским, и заједнички дати допринос међудржавној и регионалној сарадњи и даљој интеграцији.

Зоран Заев је нагласио да је политика који води Ђукановић примјер прогресивне политике ка НАТО-у и ЕУ. Упознао је Ђукановића са напретком који Сјеверна Македонија остварује на плану интеграција и економије, истичући да ће им подршка и искуство Црне Горе бити драгоцјени.

- Црна Гора је одличан примјер у ЕУ и НАТО интеграцијама, желимо да подијелимо искуства са вама - нагласио је Заев.

Ђукановић и Заев разговарали су и о актуелним приликама у региону са заједничком оцјеном о потреби превазилажења отворених питања у правцу пуне интеграције у ЕУ.

Данас ће бити одржана заједничка сједница влада двије државе.