latinica  ћирилица
24/05/2019 |  13:04 ⇒ 19:41 | Аутор: РТРС

Адвокати: У овој констелацији Тегелтију нико не може оптужити

Захвалан сам свима који су препознали политику хајке против мене и то осудили, рекао је предсједник Високог судског и тужилачког савјета Милан Тегелтија, гостујући у Дневнику плус наше телевизије, говорећи о наводима портала Журнал да је трговао кривичним истрагама. Тврди да ово није први пут да се покушава дискредитовати његова компетенција.
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba) -
Милан Тегелтија (фото: informativa.ba)

То су, каже, и раније радили људи на истакнутим позицијама и ово је још један доказ удара на српске кадрове у Сарајеву.

Адвокат Владо Адамовић, бивши Барашинов бранилац каже да се овдје не ради о непримјереном контакту, као у случају на примјер Милорада Барашина, јер Алешевић није Тегелтијина странка, чак и ако је договорен сусрет.

- Јасно је да инспектор није договорио паре с Тегелтијом у овом случају. Тегелтија Алешевићу чак није ни рекао: "ОК, уреду је, ја ћу то завршити и опет ћемо се састати у кафани." Овдје не треба радити драму зато што је само у питању предсједник ВСТВ-а. Кад одлази Тегелтија, инспектор му каже: "Ништа он није тражио. Ако хоћеш, ти нешто дај"... Јасно је са снимка да инспектор није договорио паре с Тегелтијом. Мени су 20 до 30 пута узимали паре иза леђа у моје име. У овој констелацији нико Тегелтију не може оптужити - каже Владо Адамовић за БИРН БиХ.

И бивши дисциплински тужилац ВСТВ-а Арбен Муртезић сматра да је важно да одлуку у овом случају донесу они који су надлежни да одлучују, који имају комплетан предмет пред собом и да не дају неке паушалне оцјене.

- Начелно могу рећи да је прије свега важно, као и у том предмету, да нико не буде санкционисан ни осуђен, да не буде донесена никаква одлука прије него што се проведе темељан поступак. Надлежни суд ће утврдити који је то поступак. Суштина у томе била је и код Барашина и овдје. Не може се осудити човјек, мислим, ни дисциплински ни кривично на основу новинског чланка, па шта год да је било - казао је Муртезић за БИРН.

Поредећи случај Барашина и Тегелтије, Муртезић каже да Алешевић није Тегелтијина странка.

- Ми имамо прекршаје који се односе на непримјерене контакте са странкама. Они чије су оне странке не смију ступати у контакте с њима на непримјерен начин, што значи без присуства друге странке. Али, кажем, све у свему, све то треба извагати, све те чињенице треба извагати када се формира предмет - закључио је Муртезић.