latinica  ћирилица
24/05/2019 |  14:32 | Аутор: СРНА

Вигемарк: БиХ може постати чланица уније, али уз испуњавање низа захтјева

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће Европска комисија, највјероватније, донијети одлуку да БиХ може постати чланица ЕУ, с тим да постоји цијели низ корака и захтјева који се морају испунити.

Он је рекао новинарима да се ускоро очекује мишљење Европске комисије о одговорима БиХ на додатна питања из Упитника, али да не може прецизирати тачан датум.

Вигемарк је подсјетио да је у припреми мишљење о одговорима на апликацију за чланство, коју је БиХ поднијела прије три године.

Као домаћин дебате у оквиру пројекта "ПрЕУзми иницијативу" о могућностима и изазовима процеса приступања ЕУ, Вигемарк је навео да је желио да чује директно од грађана које су њихове потребе, као и да каже нешто више о процесу европских интеграција, те које су користи које чланство ЕУ доноси грађанима.

Он је подсјетио да су овакви директни разговори са грађанима почели прије годину дана, додајући да је разговарао са привредним произвођачима, те имао сусрете са студентима свих јавних универзитета у БиХ.

Према његовим ријечима, ЕУ је пружила подршку у реконструкцији објекта Тужилаштва у Источном Сарајеву, те збрињавању социјално угрожених категорија становника, као и пољопривредницима.

Координатор Европске мреже предузетништва у Дирекцији за развој малих и средњих предузећа Црне Горе Љиљана Белада истакла је да чланство у ЕУ, осим много бенефита, подразумијева и много обавеза, те да је врло важна припрема и усаглашавање са критеријумима ЕУ.