latinica  ћирилица
24/05/2019 |  15:17 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Ђурић: Београд спреман да заштити Србе на Космету

Београд је спреман да заштити српски народ од покушаја нарушавања његове безбједности и опстанака на Космету, један је од закључака данашњег састанка представника Срба са Космета са предсједником Србије Александром Вучићем.
Марко Ђурић - Фото: РТРС
Марко ЂурићФото: РТРС

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је на састанку изражена нада да ће међународна мисија спроводити свој мандат како до насилних сценарија никада не би дошло.

- Поновљена је искрена решеност Србије да мирно решава проблеме, али и челична одлучност да се српски народ на Космету заштити од сваке евентуалне намере да га више не буде - рекао је Ђурић новинарима.

Он је нагласио да Космет остаје национално питање број један, да је јединство Срба на Космету и државе нераскидиво, те да су избори за општине на сјеверу јасна порука свима у Приштини и међународној заједници да је ту везу немогуће прекинути, без обзира на притиске.

- Послије те побједе на изборима, како је рекао предсједник Вучић, не смије да буде `спавања на ловорикама` и хвалисања, већ се од представника Срба на Космету очекује да раде још више на унапређењу положаја нашег народа - рекао је Ђурић.

Он је истакао да су представници Срба дужни да се боре сваког дана за српске интересе и да буду спремни да, ако буде потребно, напусте функције у случају нових притисака.

Ђурић каже да су по питању такса Приштине сви једногласни да нема даљих разговора са привременим институцијама у Приштини у оквиру дијалога Београда и Приштине до повлачења такса и притисака, без обзира на различите уцјене.

- Договорено је да ћемо до почетка састанка, најављеног за јули у Паризу, пратити ситуацију пажљиво. Ако ни до тада не буде повлачења једностраних такса Приштине, Србија ће предузети енергичне, оштре и ефикасне мјере против представника институција у Приштини, које ће бити циљане на интересе сепаратиста, али такве да се избјегну негативне посљедице за Србе на Космету - рекао је Ђурић.

Он је навео да су Срби са Космета на састанку захвалили Вучићу за велике напоре у заштити српских интереса на Косову и Метохији и помоћ Србије народу на Космету.