latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:40 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

У Хрватској избори за ЕП - хоће ли Срби добити свог представника?

У Хрватској ће, у недјељу, бити одржани избори за Европски парламент, у којем би, први пут у историји и Срби могли имати свог представника.

Самостална демократска српска странка на изборе излази самостално, а процјењује се да им је, за освајање једног мандата, потребно око 60.000 гласова. Осим гласова Срба из Хрватске, кандидати СДСС-а очекују и подршку грађана Србије и Републике Српске, који имају хрватска документа.

У борби за освајање првог мандата у европарламенту за представнике Срба, важан је сваки глас. Са том поруком у Бањалуку је стигао кандидат СДСС-а Никола Ивановић, који је разговарао са предсједником Скупштине града, Зораном Талићем. Позвао је све Србе, који имају право гласа, да изађу на изборе у недјељу и подрже кандидате са њихове листе.

- Један од проблема је што постоји само једно гласачко мјесто – генерални конзулат у Бањалуци. Потребно је да људи издвоје додатни напор и подрже нас који живимо у Хрватској - рекао је Никола Ивановић кандидат СДСС-а на европским изборима у Хрватској.

Улазак у Европски парламент веома је важан, не само за Србе који сада живе у Хрватској, него и оне који су 90-тих година прошлог вјека протјерани и избјегли из ове државе. О њиховим проблемима коначно би могло бити проговорено и у овој изузетно важној институцији.

- Избјегли и прогнани Срби нису ријешили своја основна животна питања, то јест питање враћања одузетих станарских права, пензија несталих које још увијек стоји отворено то је најтужније, а сигуран сам да би се тај представник заложио и за путу Србије ка ЕУ - навео је Милојко Будимир Удружење Срба из Хрватске у Србији.

А како је онима који тренутно живе у Хрватској, великим дијелом показала је и кампања за ове изборе. Иако је представнике Срба подржало неколико истакнутих личности из јавног и политичког живота, много чешће су им, на предизборним плакатима упућиване увредљиве поруке.

- Те поруке мржње и нетрпељивости, иако ми мислимо да нису доминантне у Хрватској, ипак нису тако појединачне нити ријетке. Дакле, поставили смо неко огледало пред лице јавности и пред савјест, многи људи су рекли да им је непријатно, да се сраме због таквих порука, и ми наравно вјерујемо, јер се такође срамимо кад видимо да се то догађа у нашој земљи - навео је Дејан Јовић кандидат СДСС-а на европским изборима у Хрватској.

Хрватској од 705 мандата у Европском парламенту припада 12 мјеста - једно више од расподјеле која је важила прије Брегзита.

Хоће ли се међу европарламентарцима, први пут, наћи и представник Срба биће познато у недјељу, око 23 часа, за када је најављено објављивање првих резултата гласања из свих држава чланица Европске уније.