latinica  ћирилица
24/05/2019 |  19:04 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Србија припремила контрамјере на таксе; Приштини рок мјесец дана

Србија је припремила контрамјере на таксе на увоз српске робе, које је прије пола године увела Приштина.

Предсједник Србије, Александар Вучић рекао је да су мјере пажљиво осмишљење, јер Албанци само чекају фаталне грешке Београда, како би заузели сјевер. Приштина има рок од мјесец дана да укине своје таксе.

Напори да се уразуми Приштина нису дали резултате и томе ће се сад стати у крај, одлучено је на састанку са представницима Срба са Космета. Откривено је када, али не и које ће мјере бити предузете.

- Спремили смо мјере. Гледаћемо да не погоде Србе на КиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи с њима док се не заврши састанак у Паризу - рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да не може да каже које мјере је припремила Србија.

- Имају мјесец дана, можда се и постигне неко рјешење - додао је Ђурић.

Чињеницу да су се и они политичари који су тражили укидање такси, попут Кадрија Весељија, предомислили, те наводе Харадинаја како тиме ради на спрјечавању Додик-државе на Косову, Вучић коментарише лудилом албанских партија за рејтинг уочи избора, који се утркују ко ће више увриједити Србе.

- А замислите државу коју бисте могли да назовете 'Тачи-Харадинај' држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вријеђају српске представнике. Тешко Србима док се избори на Косову не заврше, а мета је сада и Република Српска - додао је Вучић.

На састанку са представнцима Срба са Косова, донесено је седам закључака. Између осталог, да је Српска листа спремна напустити своје функције у pриштинским институцијама уколико то буде потребно.

Након најаве могућих контрамјера у јавности се спекулисало највише о увођењу царинских, санитарних и сличних баријера које би тешко погодиле промет робе и путника са Косова, док узвраћање истом мјером, односно таксама не би имало ефекта, како је израчунала Привредна комора Србије.