latinica  ћирилица
26/05/2019 |  13:32 | Аутор: Ројтерс

Иран и Ирак против Вашингтона

Иранци ће се бранити против било какве војне или економске агресије, изјавио је министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф и позвао европске државе да учине више за очување нуклеарног споразума који су потписале са Техераном.
Мохамад Џавад Зариф и Мохамед Али Алхаким -
Мохамад Џавад Зариф и Мохамед Али Алхаким

Говорећи на конференцији за новинаре у Багдаду са својим колегом из Ирака Мохамедом Али Алхакимом, Зариф је саопштио да његова земља жели да изгради уравнотежене односе са својим сусједима у Арапском заливу и да је предложено потписивање споразума о ненападању.

- Ми ћемо се бранити од било каквих ратних напора против Ирана, да ли је то економски рат или војни, ми ћемо суочити се са тим напорима свом снагом - рекао је Зариф.

Алхаким је рекао да се "Ирак слаже са Ираном и вољан је да дјелује као посредник између свог сусједа и Сједињених Држава".

Осврнуо се и на америчке санкције Ирану и додао да Багдад не вјерује да је "економска блокада" плодотворна.

- Ми говоримо врло јасно и искрено да се противимо једностраним радњама које предузимају Сједињене Државе. Ми стојимо уз Исламску Републику Иран - изјавио је Алхаким.

Напетост између Ирана и Сједињених Држава је порасла због напада на нафтне танкере у заливском региону.

Вашингтон је за тај напад окривио Иран, а познато је да су САД покровитељ техеранског регионалног ривала Саудијске Арабије.